Definiția art-terapiei

Terapia prin artă (care nu trebuie confundată cu psihoterapia expresivă, care include și alte terapii creative, cum ar fi drama-terapia și meloterapia) este o metodă creativă de expresie, utilizată ca tehnică psihoterapeutică. Art-terapia, ca modalitate creativă de psihoterapie, își are originea în domeniile artei și psihoterapiei și poate varia în definiție.

Art-terapia se poate concentra asupra procesului de creație artistică în sine sau asupra analizei expresiei artistice. Abordarea psihanalitică a fost una dintre primele forme de art-terapie. Această abordare implică procesul de transfer între terapeut și clientul care face arta. Psihoterapeutul interpretează expresia simbolică a clientului ca fiind comunicată în artă și dă interpretări.

Art-terapia actuală include un număr mare de alte abordări, cum ar fi centrată pe pesroană, cognitivă, comportamentală, gestalt, narativă, Adleriană și familială. Principiile art-terapiei implică umanismul, creativitatea, reconcilierea conflictelor emoționale, încurajarea conștiinței de sine și creșterea personală.

Asociația Britanică de Terapii prin Artă definește art-terapie ca fiind “o formă de psihoterapie care folosește mijloacele de artă ca mod primar de exprimare și comunicare”.

Asociația Americană de Art-Terapie definește art-terapia ca: “o profesie de sănătate mintală integrată și servicii umane care îmbogățește viața indivizilor, familiilor și comunităților prin artă activă, proces creativ, teorie psihologică aplicată și experiență umană într-o relație psihoterapeutică.”

Utilizările art-terapiei

Art-terapueții oferă servicii copiilor, adolescenților și adulților, indiferent dacă sunt persoane fizice, cupluri, familii sau grupuri.

Folosind abilitățile lor de evaluare și psihoterapie, art-terapeuții aleg materiale și intervenții adecvate nevoilor clienților pentru a atinge obiectivele terapeutice. Ei folosesc procesul creativ pentru a-și ajuta clienții să facă față stresului, să lucreze asupra experiențelor traumatizante, să-și sporească abilitățile cognitive, să îmbunătățească relațiile interpersonale. Activitățile pe care un art-terapeut alege să le facă cu clienții depind de o varietate de factori, cum ar fi starea lor mentală sau vârsta.

Arta și procesul creativ pot ajuta multe boli (cancer, boli de inimă, gripa, etc.). Oamenii pot scăpa de efectele emoționale ale bolii prin artă și prin multe metode creative. Uneori oamenii nu pot exprima modul în care se simt, deoarece poate fi dificil de pus în cuvinte, iar arta poate ajuta oamenii să-și exprime experiențele. “În timpul art-terapiei, oamenii pot explora experiențele trecute, prezente și viitoare, folosind arta ca formă de coping”. Arta poate fi un refugiu pentru emoțiile intense asociate cu boala; nu există limite ale imaginației în găsirea unor modalități creative de exprimare a emoțiilor.

Spitalele au început să studieze influența artelor asupra îngrijirii pacienților și au descoperit că participanții la programele de artă au mai multă vitalitate și mai puține complicații.

Art-terapeuții au realizat studii pentru a înțelege de ce unii pacienți cu cancer au apelat la artă ca mecanism de coping și instrument pentru a-și crea o identitate pozitivă. Programele de artă ajută pacienții cu cancer să-și recapete o identitate în afara faptului că au cancer, au diminuat durerea emoțională a luptei lor cu cancerul, și, de asemenea, le-au oferit speranțe pentru viitor.

Implicarea în diferite tipuri de artă vizuală (textile, fabricarea de cărți, colaje, ceramică, acuarelă, acrilice) ajută pacienții cu cancer în 4 moduri. În primul rând, îi ajută să se concentreze pe experiențe pozitive de viață, ameliorând preocuparea lor continuă privitoare la cancer. În al doilea rând, le-a îmbunătățit stima de sine și identitatea. În al treilea rând, le-a permis să mențină o identitate socială care s-a opus definirii prin cancer. Și nu în cele din urmă, le-a permis să-și exprime sentimentele într-un mod simbolic, în special în timpul chimioterapiei.

Art-terapia a fost utilizată de asemenea într-o varietate de experiențe traumatizante, incluzând intervenții în caz de dezastre și intervenții în criză. Art-terapeuții  au lucrat cu copii, adolescenți și adulți după dezastre naturale și provocate de om, încurajându-i să facă artă ca răspuns la experiențele lor. Unele strategii sugerate pentru a lucra cu victimele dezastrelor includ: evaluarea stresului acut sau stresului post-traumatic (PTSD), normalizarea sentimentelor, modelarea abilităților de coping, promovarea abilităților de relaxare, crearea unei rețele sociale de sprijin și creșterea sentimentului de securitate și stabilitate.

Art-terapia începe tot mai mult să își facă loc în lumea autismului, rezultatele obținute prin art-terapie fiind încurajatoare.

Schizofrenia este o altă patologie majoră în care art-terapia începe să își facă simțite beneficiile.

Terapia prin artă poate atenua emoțiile induse de traume, cum ar fi rușinea și furia. Deoarece amintirile traumatice sunt codificate vizual, crearea artei poate fi cea mai eficientă modalitate de a le accesa. Prin intermediul art-terapiei, copiii pot fi capabili să dea un înțeles experiențelor lor traumatice.

Art-terapia poate fi benefică pentru clienții cu tulburări de alimentație, deoarece clienții pot crea reprezentări vizuale a progreselor făcute, reprezintând modificări ale corpului. Prin mijloace media controlabile, cum ar fi creioane, markeri și creioane colorate, împreună cu libertatea de alegere a mediului artistic, clienții cu tulburări de alimentație pot crea limite în jurul unor teme neliniștitoare.

Tags

Comments are closed