Hipnoza judiciara

In unele tari din lume politia a incercat sa incorporeze hipnoza ca parte a proceselor de investigatie in cazuri de crima.  

Hipnoza este utilizata pentru recuperarea amintirilor potentiale din partea victimelor si matrorilor. Informatiile recuperate prin hipnoza pot fi utilizate in investigatiile din multe tari, desi exista multe controverse legate de acest lucru.

Amintirile recuperate prin hipnoza pot fi sever distorsionate si se pot crea amintiri false. Din acest motiv amintirile “recuperate” prin hipnoza sunt adesea produsul imaginatiei si nu amintiri adevarate, astfel ca ele nu pot fi folosite in cadrul proceselor de exemplu.

Hipnoza in filme

Hipnoza, sau mai degraba credintele populare despre hipnoza, au fost adesea intruchipate in filme. De aici ideile populare cum ca hipnoza poate fi folosita pentru a determina o alta persoana sa faca ceea ce doreste hipnotizatorul, ca poti fi hipnotizat fara voia ta, ca poti sa nu mai iesi din transa hipnotica, si alte astfel de credinte populare.
Hipnoza a captat imaginatia publicului si regizorilor de film multa vreme, vazand in ea un fel de unealta miraculoasa prin care se poate modifica instantaneu mintea umana. Daca ar fi fost asa, psihoterapia ar fi disparut de multa vreme, nemaiavandu-si sensul.
Exista si persoane religioase care “condamna hipnoza” crezand despre ea ca este un fel de forta malefica magica. Din pacate adevarul este departe. Din pacate, pentru ca daca ar fi fost asa, am fi avut la indemana o unealta extraordinara pentru a vindeca orice.
In filme hipnoza este utilizata pentru dobandirea controlului asupra unei alte persoane, pentru a face ca cineva sa se increada in hipnotizator, pentru a determina acte reprobabile fara vointa persoanei in cauza. Din nefericire aceste mituri sunt doar mituri, un fel de “vrajitorie moderna”, lipsita de orice fel de efect.
Din acest motiv, multe persoane care apeleaza la psihoterapie si doresc sa fie tratate inclusiv prin tehnici hipnoterapeutice, sunt foarte dezamagite. Se asteptau la altceva, la o minune, la a-si pierde constienta sau la a le fi spalat creierul. Atunci cand realizeaza ca hipnoza este nimic altceva decat o metoda psihoterapeutica care implica imageria si concentrarea focalizata a atentiei, pleaca dezamagiti, fara a realiza efectele psihoterapeutice pe care aceasta tehnica le are. Si probabil se uita apoi la alte filme sau reclame pentru hipnoza de scena, sperand in ceva ireal.
Hipnoza clinica pe de alta parte, respectiv hipnoterapia, este o metoda psihoterapeutica foarte valoroasa, prin care cu ajutorul vizualizarii, imageriei, tehnicilor metaforice, limbajului de tip ericksonian, se pot obtine beneficii psihoterapeutice importante.

Hipnoza de sosea

Pe autostrada, atunci cand conducem, poate apare o stare de transa hipnotica.

Transa de sosea este starea mentala in care persoana poate conduce masina raspunzand la evenimentele externe, fara a-si aminti ca a facut acest lucru.

In aceasta situatie mintea constienta a soferului pare sa fie concentrata asupra unui alt lucru, procesand in acelasi timp informatia necesara pentru condusul amsinii. Hipnoza de sosea este o manifestare a concentrarii diferite a mintii constiente si celei subconstienete, si care apare in mod frecvent. De exemplu, un muncitor poate indeplini sarcini repetitive simple fara sa se concentreze asupra lor.

Teoriile in domeniu sustin ca aceasta stare se datoreaza mecanimsleor constiente de disociere. Este un fenomen care in psihologia cognitiva se numeste automatism.

Hipnoza de scena

Hipnoza de scena este o forma populara de distractie. Hipnotizatorul cheama voluntari pe scena. Apoi realizeaza teste de sugestibilitate hipnotica si ii tine pe scena pe acei voluntari care de fapt doresc sa ii urmeze instructiunile si sa joace acest joc, in timp ce restul voluntarilor, care “nu au trecut testele de sugestibilitate”, sunt rugati sa se intoarca la locurile lor.

De obicei hipnoza de scena incepe cu ceva relativ simplu de mimat, cum este lingerea unei inghetate, pana la jocuri mai complexe, ca de exemplu mimarea unei alte identitati.
Hipnoza de scena ofera pur si simplu o oportunitate participantilor de a fi “stele” timp de o seara, jucand un rol pentru amuzamentul celor din sala.

Hipnoza de scena nu are nimic de a face cu hipnoza clinica si cu ceea ce inseamna de fapt hipnoza clinica si hipnoterapia, desi cele mai multe persoane cred ca hipnoza clinica este identica cu hipnoza de scena, care, conform specialistilor, nici nu este de fapt hipnoza.

Hipnoza clinica si regresia atavica

Regresia atavica este un concept legat de hipnoza introdus de catre psihiatrul australian Meares.

Mears a introdus termenul de regresie atavica pornind de la conceptul de atavism, derivat din limba latina, atavus insemnand stramos.

Regresia atavica este un termen folosit pentru a denota tendinta de reintoarcere la tipurile si tipologiile ancestrale. Ipoteza regresiei atavice se refera la regresia de la functionarea mentala adulta normala la un nivel arhaic de functionare mentala.

Tags

Comments are closed