Tipurile de personalitate A si B descriu doua tipuri de personalitate aflate in contrast una cu cealalta: tipul A sunt competitivi, ambitiosi, nerabdatori si agresivi, in timp ce persoanele cu tip B de personalitate sunt mai relaxate.

Cei doi cardiologi care au dezvoltat aceasta teorie credeau ca personalitatile de tip A au o probabilitate mai mare de aparitie a bolii coronariene. In timp insa, s-a ajuns la concluzia ca asa-numitul tip de personalitate de tip A nu are o influenta cruciala in geneza bolilor cardiovasculare. Totusi, cercetarile din domeniul acestei teorii a personalitatii a avut o influenta mare in domeniul psihologiei.

Tipul A de personalitate a fost decris ca potential factor de risc pentru bolile cardiovasculare in anii 1950, de catre cardiologii Meyer Friedman si ray Rosenman. Dupa un studiu de 8 ani asupra barbatilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 35 si 59 de ani, cei doi cardiologi au ajuns la concluzia ca personalitatea de tip A dubleaza riscul de boala coronariana la persoanele sanatoase. Analizele ulterioare au aratat insa ca desi personalitatea de tip A se asociaza cu incidenta bolii coronariene, ea nu pare a fi un factor de risc pentru mortalitatea coronariana.

Tipul A de personalitate este descris ca fiind ambitios, rigid organizat, foarte constiincios, sensibil, nerabdator, asumandu-si mai multe lucruri decat poate face, dorind ca ceilalti sa ajunga mai repede la un rezultat, anxios, proactiv si preocupat de gestionarea timpului. Oamenii cu personalitate de tip A sunt adesea dependenti de munca, isi stabilesc termene limita, nu le plac amanarile si ambivalenta.

Tipul B de personalitate este descris ca traind nivele de stres mult mai scazute. In mod tipic lucreaza constant si se bucura de realizari, dar nu se streseaza prea mult daca nu reusec ceva. Atunci cand intra in competitie se concentreaza mai putin pe a castiga comparativ cu tipul A de personalitate si se bucura mai mult de competitia in sine. De multe ori sunt atrasi de profesii creative: scriitori, psihoterapeuti, actori, etc. Le place sa exploreze idei si concepte.

Tags

Comments are closed