Procesul Atelierului Deschis se desfăşoară în mai mulţi paşi:
1. Intenţia: fiecare membru al grupului face o afirmaţie recunoscând ce îşi doreşte să primească din angajarea în procesul realizării lucrării de artă. Psihoterapeutul care conduce grupul formulează la rândul său propria intenţie, care va fi formulată în maniera: „Sunt deschis , către propria învăţare şi nu fac rău celorlaltora pe măsura ce facilitez această experienţă”.
Se specifică apoi faptul că nu vor fi permise nici un fel de comentarii referitoare la lucrarea de artă sau la scriere, aceasta fiind cea mai mare diferenţă dintre art-terapia tradiţioanlă şi Procesul Atelierului Deschis.
2. Realizarea lucrării de artă. Se alocă două ore, apoi fiecare persoana stă în faţa propriei lucrări şi o priveşte, remarcând senzaţiile corporale, judecăţile şi reacţiile.
3. Scrierea- martor. Participanţii au sarcina de a-şi descrie lucrarea, pentru a putea vedea cu adevărat şi de a intra într-un dialog cu imaginea. Imaginii îi este adresată o întrebare, fiind invitată să răspundă. Imaginea este întrebată „ce vrei ?”, „ce ai de spus ?”. Se alocă 20 de minute.
4. Discuţia de grup. Oricine doreşte este invitat să îşi arate prorpia lucrare artistică, să citească cu voce tare intenţia, mărturia sau orice parte a acestora. Nu se fac nici un fel de comentarii, inclusiv comentarii de susţinere.
Comments are closed