Gradul de suport social perceput de individ pe parcursul vieţii depinde de o serie de indici legaţi de factori psihologici şi fizici. Pentru a beneficia de suport social, persoana trebuie să posede caracteriticile necesare pentru a achiziţiona şi continua relaţiile interpersonale. Nivelul de suport social, şi nivelul abilităţilor sociale sunt strâns interconectate.
Suportul social auto-perceput este corelat cu anumite trăsături de personalitate, de exemplu cu anxietate, depresie, ostilitatea şi locusul controlului, deşi există diferenţe în relaţiile interpersonale legat de diferenţele de gen.
Pe de altă parte, aşa cum spunea Heller, dacă abilităţile de bază necesare accesării şi menţinerii relaţiilor interpersonale sunt absente, probabil persoana nu va putea fi legată de un mediu suportiv dacă nu îşi dezvoltă mai întâi abilităţile sociale.
O altă variabilă legată de suportul social este atractivitatea fizică, legată la rândul ei de atracţia interpersonală în diadela heterosexuală (Kupke, Kobbs şi Cheney, 1979; Glasgow şi Arkowitz, 1975). Percepţia atractivităţii fizice poate adesea să includă aspecte ale person alităţii şi abilităţilor social, astfel încât variabila atractivităţii fizice trebuie astfel abordată încât să se reducă orice contaminare cu alţi factori.
Studiul realizat de Sarasm şi colaboratorii în 1985 a investigat relaţia dintre percepţia subiectivă a existenţei suportului social şi diferenţele în abilitatea socială şi atractivitatea fizică. În general femeile apreciază că primesc mai mult suport social decât bărbaţii, şi că au abilităţi sociale mai bune, apreciere care coincide cu cotarea făcută de experimentator. Atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei există o relaţie strânsă între singurătate şi lipsa percepută de competenţă socială.
Faptul că femeile se descriu ca beneficiind de un suport social mai bun decât al bărbaţilor poate fi consecinţa faptului că femeile au abilităţi sociale mai bune, dar poate fi vorba şi despre un motiv care ţine de dezvoltare: bărbaţii se maturizează mai târziu decât femeile din punct de vedere social, astfel că la aceeaşi vârstă cronologică bărbaţii şi femeile se pot afla în stadii diferite de maturitate. Discrepanţa poate fi de asemenea un produs al diferenţei în sublinierea tiparelor de socializare la bărbaţi şi femei. Bărbaţii şi femeile au modalităţi diferite de exprimare a comportamentului abil din punct de vedere social. De asemenea, atactivitatea fizică este corelată cu abilităţile sociale.
Comments are closed