Studiul de caz este o analiza intensiva a unei unitati individuale (persoana, grup, eveniment), subliniind factorii developmentali in relatie cu contextul. Studiul de caz este uzual in stiintele sociale si biologice.

Studiile de caz pot fi descriptive sau explicative. Studiul de caz explicativ este folosit pentru a explora cauzalitatea, astfel incat sa gasim principiile de la baza acelui fenomen. Studiile de caz sunt fie prospective (sunt stabilite criterii si sunt incluse cazuri care se potrivesc criteriilor) sau retrospective (se stabilesc criterii pentru selectionarea cazurilor care au existat deja).

Cu alte cuvinte, studiile de caz sunt analize ale persoanelor, evenimentelor, deciziilor, perioadelor, proiectelor, politicilor, institutiillor sau altor sisteme care sunt studiate holistic prin una sau mai multe metode. Subiectul va fi un exemplu al unei clase de fenomene si care furnizeaza un cadru analitic asupra caruia se realizeaza studiul si pe care cazul il explica.

Studiile de caz implica examinarea profunda, longitudinala, pe o perioada lunga de timp, a unui singur caz. Este o modalitate sistematica de a privi un eveniment, de a colecta date, de a analiza informatii si a raporta rezultatele. Ca urmare, cercetatorul va intelege in amanunt de ce a aparut un anumit fenomen si ce ar putea fi important de analizat extensiv in viitor. Studiile de caz sunt utile atat pentru generarea, cat si pentru testarea ipotezelor.

Studiul de caz poate fi de asemenea definit ca strategie de cercetare, investigand fenomene aflate in context real de viata. Cercetarea prin studii de caz se poate referi la un singur studiu de caz sau mai multe, putand include dovezi cantitative, bazandu-se pe numeroase surse si beneficiind de dezvoltarea teoretica premergatoare. Studiile de caz nu sunt insa cercetarea calitativa: ele pot fi un amestec de cercetare calitativa si cantitativa.

Category
Tags

Comments are closed