Prima zi de Luni de dupa sarbatori poate fi deprimanta pentru persoanele care se confrunta cu un tip special de depresie declansata de zilele cu numar redus de ore in care exista lumina solara, numita tulburare afectiva sezoniera. Atunci cand zilele sunt in plus foarte friguroase, tulburarea afectiva sezoniera se agraveaza.
Pentru multi oameni, perioada de sarbatori se caracterizeaza prin prea multa mancare si bautura, in combinatie cu tot felul de probleme familiale si de relatie. Ca urmare, multi isi incep anul intr-o stare de oboseala mentala si fizica.
Pentru oamenii afectati de tulburarea afectiva sezoniera, energia scade si dispozitia generala se inrautateste in zilele scurte ale iernii. Tulburarea afectiva sezoniera este caracterizata de depresie, lipsa de energie si lipsa de interes fata de oameni si activitatile obisnuite. Tulburarea interfereaza cu felul in care persoana priveste viata in general si cu capacitatea sa de a functiona adecvat.
Stresul din mediu, asa cum este vremea foarte rece din timpul iernii, poate declansa depresia la persoanele care sunt deja vulnerabile la tulburarea afectiva sezoniera, tristetea de dupa vacanta sau alti factori. Se crede ca tulburarea afectiva sezoniera este legata de un dezechilibru chimic din creier, datorat lipsei de lumina solara din cursul zilelor scurte de iarna. Lumina afecteaza chimia creierului, lumina puternica actionand ca un antidepresiv. Asa incat, chiar daca afara este frig, ne este de ajutor sa iesim afara si sa nu stam in casa. Daca totusi stam acasa, este preferabil sa beneficiem de cat de multa lumina solara posibil.
Tulburarea afectiva sezoniera poate fi tratata eficient cu ajutorul terapiei prin lumina, a antidepresivelor si/sau psihoterapiei.
Comments are closed