Conform sistemului Myers-Briggs, rationalii sunt oameni care rezolva probleme, mai ales daca problemele au de-a face cu sistemele complexe care formeaza lumea din jurul nostru. Pot aborda probleme legate de sistemele organice, cum sunt plantele si animalele, sau de sistemele mecanice, cum sunt drumurile si calculatoarele, sau de sistemele sociale, cum ar fi companiile si guvernele. Indiferent ce sistem le starneste curiozitatea, rationalii il vor analiza pentru a intelege cum functioneaza, pentru ca apoi sa il faca sa fuctioneze mai bine.
Toti rationalii au urmatoarele caracteristici:
– tind sa fie pragmatici, sceptici si centrati pe rezolvarea de probleme sau analiza sistemelor
– se mandresc ca sunt ingeniosi, independenti si cu vointa puternica
– sunt parteneri rezonabili, parinti care cultiva individualitatea copilului si conducatori strategici
– au un temperament destul de calm, au incredere in logica, doresc sa atinga scopuri inalte, cauta cunoasterea, valorizeaza tehnologia, si viseaza sa inteleaga cum functioneaza lumea.
In abordarea problemelor, rationalii gasesc solutii cu aplicabilitate in lumea reala, dar sunt cel mai interesati de conceptele abstracte, de principiile fundamentale sau legile naturale. Sunt extrem de pragmatici privitor la modul de a-si atinge scopurile. Rationalilor nu le pasa de corectitudinea politica, ci sunt interesati de cea mai eficienta solutie posibila si vor asculta pe toata lumea care ii poate invata ceva, in acelasi timp neavand nici un respect pentru autoritate sau procedurile uzuale, care considera ca le risipesc timpul si eforturile.
Rationalii au o dorinta imensa de a-si atinge scopurile si lucreaza neobositi la proiectul pe care doresc sa il puna in aplicare. Sunt extrem de logici si extraordinar de independenti in gandire, sunt sceptici cu privire la diverse idei, chiar si ale lor proprii, si cred ca pot depasi absolut orice osbtacol prin vointa. Indiferent ca proiecteaza un zgarie-nori sau fac un experiment, ca dezvolta o noua teorie sau un prototip tehnologic, ca dezvolta o alianta strategica sau o corporatie, rationalii valorizeaza inteligenta, si se mandresc ca pot rezolva cu ingeniozitate orice problema. Adesea par a fi reci si distanti, dar acest lucru se datoreaza faptului ca se concentreaza asupra problemei la care lucreaza.
Rationalii sunt foarte putini, mai putin de 5% din populatie, dar cu toate acestea au modelat lumea noastra in cea mai mare masura.
Subtipuri de rationali
Maresalul este un as al organizarii situationale si poate intotdeauna sa dezvolte un plan B. Are abilitati extraordinare de organizator, desi poate avea talent si ca inginer. Punctul sau forte ramane insa abilitatea strategica.
Maresalii reprezinta sub 2% din totalul populatiei, cei mai multi devenind conducatori, de la o varsta foarte mica preluand conducerea grupurilor de oameni. In unele cazuri, pur si simplu se regasesc in postura de conducatori ai grupurilor de oameni si nu isi dau seama cum s-a intamplat asta. Motivul este acela ca au o mare dorinta naturala de a conferi o structura si o directie indiferent unde s-ar afla, astfel incat sa struneasca oamenii spre atingerea unor scopuri indepartate. Seamana cu supervizorii in tendinta de a stabili planuri pentru un scop, o organizatie, o intreprindere, dar maresalii sunt mai preocupati de politica si scopuri, decat de regulamente si proceduri.
Nu pot construi organizatii si nu pot implementa scopuri. Atunci cand conduc o organizatie, indiferent ca este vorba de armata, educatie, afaceri sau guvern, maresalii au capacitatea de vedea spre ce se indreapta organizatia respectiva, si de asemenea au capacitatea de a impartasi acest lucru altor oameni. Abilitatile lor de coordonare si organizare sunt foarte dezvoltate si sunt foarte buni la sistematizare, ordonarea priotitatilor, generalizare, sumarizare, cautarea dovezilor si demonstrarea ideilor proprii. Totusi, caapcitatea lor de a organiza poate fi mai dezvoltata decat capacitatea de a analiza, astfel ca adesea maresalii colaboreaza cu inventatorii sau arhitectii pentru a obtine un feed-back.
De cele mai multe ori maresalii ajung intr-o pozitie de conducere si le place acest lucru. Sunt complet devotati serviciului lor si pot ajunge sa nu se intereseze de alte domenii ale vietii de dragul muncii lor. Sunt administrator extraordinari in orice domeniu, de la medicina la armata, organizand si planificand in avand, avand atat obiective pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pentru maresal, trebuie sa existe intotdeauna un scop pentru a face ceva, sentimentele oamenilor nefiind un motiv suficient. Prefera deciziile bazate pe date impersonale si fac planuri bine gandite, asteptamdu-se ca si ceilalti sa se acomodeze lor. Au tendinta de a reduce birocratia si confuzia, si nu au nici o problema sa concedieze pe cineva care nu se tine de program sau nu este eficient. Desi maresalii tolereaza procedurile stabilite, le vor abandona rapid daca nu sunt eficiente pentru atingerea scopurilor. Maresalii rejecteaza ineficienta si nu au rabdare cu cei care repeta aceeasi greseala.
Super-mintile sunt persoanele pe care se bazeaza toti ceilalti in caz ca este nevoie de un plan B. sunt oameni care pot intelege cum un pas duce la celalalt, si cum se intrepatrund lucrurile, astfel ca oricand pot pregati alternative in caz de dificultati. Anticipand orice pierdere, super-mintile nu au niciodata un plan A fara sa aiba un plan B sau C, sau D, daca este necesar.
Sunt foarte rari ca subtip de personalitate, sub 1% din populatie, si sunt rar intalniti in afara biroului sau laboratorului. Desi sunt conducatori extrem de capabili, de obicei nu doresc sa preia comanda, preferand sa stea in umbra pana cand altii isi demonstreaza incapacitatea de a conduce. Oricum, odata ce isi asuma rolul de conducator, este un pragmatic absolut. Super-mintile sunt convinsi ca ca eficienta este indispensabila si daca se lovesc de ineficienta, de orice risipa de resurse umane si materiale, vor regandi operatiunile si vor redistribui personalul. Nu se simt legati de nici un fel de reguli si proceduri, iar autoritatea traditionala nu ii impresioneaza in nici un fel, asa cum nu ii impresioneaza nici sloganurile sau cuvintele mari sau cu doua intelesuri. Adopta numai ideile care au sens pentru ei si nu iau in considerare ideile pe care nu le considera bune, indiferent din partea cui. Scopul lor este intotdeauna eficienta maxima.
In cariera lor, super-mintile se afla intotdeauna intr-o pozitie de responsabilitate, pentru ca muncesc din greu si sunt dedicati scopurilor lor, depunand toate eforturile si cerand si celorlaltora sa faca la fel. Le place in mod deosebit sa rezolve probleme, sa descurce sisteme incurcate si lucruri complexe. In general evita comentariile negative si vorbesc mai degraba in termeni pozitivi, fiind mai interesati in evolutia unei organizatii decat in gasirea tapilor ispasitori pentru trecut.
Spre deosebire de ceilalti rationali, au tendinta de a fi foarte bine definiti ca persoane si au incredere in sine 120%. Iau foarte usor decizii si de multe ori nu se pot relaxa decat dupa ce au decis si au stabilit cursul lucurilor. Dar inainte de a decide orice, trebuie sa faca un pic de cercetare. Sunt foarte teoretici, totusi insista sa ia in considerare toate datele disponibile inainte de a adera la o idee si sunt suspiciosi privitor la orice declaratie care se bazeaza pe date sau cercetare superficiala, sau care nu poate fi verificata in realitate.
Inventatorii incep sa construiasca gadget-uri si mecanisme inca din copilarie si nu se opresc niciodata, desi ca adulti isi pot transfera inventivitatea in multe tipuri de organizatii. Nu exista prea multi inventatori, aproximativ 2% din populatie, dar au un mare impact asupra vietii altor oameni.
Cu spiritul lor inovator si antreprenorial, inventatorii cauta intotdeauna un mod mai bun de a face lucrurile, un nou proiect, un nou proces. Mereu doresc sa construiasca deva mai bun, sunt foarte pragmatici si reusesc sa gaseasca calea cea mai buna pentru a-si indeplini scopurile. Nu le place sa faca lucrurile intr-un anume fel doar pentru ca asa s-a facut pana atunci. Ca rezultat, au de obicei o abordare noua a lucrurilor. Sunt foarte curiosi si cauta mereu posibilitati noi, mai ales cand trebuie sa rezolve probleme complexe. Inventatorii au mereu idei noi, dar pun pret pe idei doar daca pot fi transformate in actiuni si obiecte. Proiectul unui produs nu este un scop in sine, ci un mod de a realiza un prototip care functioneaza si poate avea succes de piata. Inventatorii au incredere in propriul pragmatism, contand pe abilitatea lor de a gasi modalitati eficiente atunci cand au nevoie de ele.
De obicei au un cerc de prieteni care sunt interesati de ideile si activitatile lor. De obicei sunt persoane cu care este usor sa comunici, rar fiind critici. Se pot angaja in multe conversatii, pentru a-si exprima propriile idei complicate si pentru a urmari ideile altora. Atunci cand intra intr-o polemica, pot sa foloseasca in mod deliberat abilitatile de vorbitor pentru a-si pune oponentii intr-o postura dezavantajoasa.
Inventatorii sunt de obicei non-conformisti la locil de munca si pot avea mare succes daca slujba lor nu implica prea multa rutina. Sunt buni conducatori ai proiectelor pilot si au bune abilitati de gestionare a relatiilor umane si a sistemelor umane, deprinzand repede care este politica unei instutii si dorind sa inteleaga oamenii din sistem mai degraba decat sa le spuna ce sa faca. Indiferent care este ocupatia lor, inventtaorii au un mare talent de a reusi chiar si in cele mai imposibile situatii. Daca cineva spune unui inventator “Asta nu se poate face”, pentru el reprezinta o provocare si va spune imediat “ba da, eu pot”.
Arhitectii sunt maestrii ai proiectarii oricaror sisteme teoretice, de la programa analitica pentru scoala, pana la strategii corporatiste si noi tehnologii. Pentru un arhitect, lumea exista pentru a fi analizata, inteleasa, explicata si reproiectata. Realitatea externa in sine nu este importanta, ci este mai degraba materialul brut care poate fi organizat in modele structurale. Ceea ce este important pentru arhitecti este sa inteleaga principiile fundamentale si legile naturale, astfel incat proiectele lor sa fie elegante, adica eficiente si coerente.
Arhitectii sunt in numar foarte mic, maxim 1% din populatie. Au o mare precizie a gandirii si vorbirii. Tind sa vada instantaneu diferentele si incongruentele si pot detecta contradictiile imediat. Este dificil pentru un arhitect sa asculte non-sensuri, chiar si in conversatia zilnica, fara sa arate vorbitorului greselile pe care le face. In orice discutie sau dezbatere arhitectii sunt devastatori, avand o mare abilitate in a-si prezenta argumentele, ceea ce le confera un mare avantaj. Arhitectii vad orice discutie ca modalitate de a intelege ceva si cred ca functia lor este de a elimina incongruentele, astfel ca pentru multi oameni comunicarea cu ei poate fi o experienta neplacuta.
Sunt pragmatici si foarte curiosi. Arhitectii doresc sa gaseasca mijloacele cele mai eficiente de atingere a scopurilor si vor invata in orice maniera orice pot. Vor asculta pe oricine daca gasesc ca ideile acelei persoane sunt interesante si vor ignora expertii daca nu au idei interesante. Nu ii impresioneaza autoritatea sau celebritatea. Arhitectii sunt interesati numai de ceea ce are sens si astfel doar afirmatiile consistente si coerente au greutate pentru ei.
Arhitectii sunt adesea dificil de cunoscut. Au tendinta de a fi timizi, cu exceptia companiei prietenilor apropiati, iar rezerva lor este dificil de depasit. Capabili sa se concentreze mai bine decat oricare alti oameni de pe planeta, prefera sa lucreze singuri. Uneori devin obsedati de analiza si astfel pot sa nu comunice cu ceilalti. Odata prinsi de un proces al gandirii, arhitectii devin adesea impenetrabili pana cand inteleg problema in toata complexitatea ei. Pun mare pret pe inteligenta, si avand marea dorinta de a structura universul, pot parea aroganti pentru ca nu prea au rabdare cu cei care au mai putine abilitati decat ei, sau care sunt mai putin motivati.
Comments are closed