Relatia de cuplu cu o persoana care are o tulburare de personalitate sau o personalitate de tip accentuat va fi determinata de stilul sau relational sau interpersonal:
1. Schzioidul este neangajat: de exemplu, pare indiferent și detașat, răspunde rareori la acțiunile și sentimentele celorlalți, alege activitățile solitare, posedă interese „umane” minime, se menține în fundal, este distant și „invizibil”, nu dorește și nu se bucură de relații strânse, preferă un rol marginal în mediul social, de lucru și familial.
2. Evitantul este avresiv: de exemplu, se distanțează de activitățile care presupun relații interpersonale intime și raportează un istoric de pananxietate socială și neîncredere; caută să fie acceptat, dar nu dorește să se implice dacă nu este sigur că este simpatizat; menține distanța și își apără viața privată pentru a evita sentimentul de rușine și umilință.
3. Dependentul este submisiv: are nevoie de sfaturi excesive și reasigurări, ca și de subordonarea față de o figură mai puternică, protectoare, fără de care se poate simți anxios și disperat; este compliant, conciliator și dispus la concesii, se teme să fie lăsat să-și poarte singur de grijă.
4. Histrionicul este cautator de atentie: solicită în mod activ să fie lăudat și îi manipulează pe ceilalți pentru a primi asigurările, atenția și aprobarea de care are nevoie; este insistent, flirtează, este vanitos și seducător, exhibiționist, în special când dorește să fie în centrul atenției.
5. Narcisicul este exploatator: se consideră îndreptățit, este lipsit de empatie și așteaptă să fie tratat diferențial, fără a returna favorurile respective; nu simte rușine, consideră că totul i se cuvine și se folosește de ceilalți pentru a-și satisface dorințele proprii.
6. Antisocialul este iresponsabil: este nedemn de încredere și nu se poate pune bază pe el, nu reușește să facă față sau, în mod intenționat, își neglijează obligațiile personale maritale, parentale, la locul de muncă sau financiare; în mod activ, încalcă drepturile celorlalți și depășește limitele normale ale codurilor sociale, comportamentul său implicând înșelăciuni sau ilegalități.
7. Compulsivul este respectuos: prezintă o aderență neobișnuită față de convențiile și normele de comportament sociale, este scrupulos și extrem de rigid în privința problemelor de moralitate și etică; preferă relațiile politicoase, formale și corecte celor personale informale; insistă, de obicei, ca subordonații să adere la regulile și metodele stabilitate de el.
8. Pasiv-agresivul este contradictoriu: își asumă roluri opuse și schimbătoare în relațiile sociale; este în mod particular dependent, contrazice frecvent, este asertiv și de o independență agresivă; manifestă pică și invidie față de cei mai norocoși; acționează opozându-se manifest sau fiind treptat obstructiv sau intolerant față de ceilalți, exprimând atitudini fie negative, fie incompatibile.
9. Schizotipalul este secretos: preferă singurătatea și izolarea, cu unele încercări de atașare și asumare a obligațiilor personale; cu timpul, se izolează în roluri vocaționale tot mai periferice și activități sociale clandestine.
10. Borderline este paradoxal: cu toate că are nevoie de atenție și afecțiune, este, în mod imprevizibil, opus altora, manipulativ și volatil, de multe ori manifestând rejecție mai curând decât sprijin; reacționează agitat la teama de abandon și izolare, dar de multe ori, în mod agresiv și nepotrivit.
11. Paranoidul este provocator: nu numai că poartă pică și nu iartă greșelile din trecut, dar manifestă o atitudine certăreață, iritabilă, brutală față de cunoștințele mai noi; precipitează apariția exasperării și a furiei la ceilalți prin testarea continuă a loialității și o preocupare intruzivă și inchizitorie față de eventualele motive ascunse.
Comments are closed