Spiritualitatea, cautarea unui inteles transcedental sau credinta in ceva aflat deasupra umanitatii se leaga de religie, dar practicile spirituale merg mai departe de acest aspect si se considera ca leaga individul de ceva mai mult, cum ar fi universul insusi. Atat psihoterapeutii, cat si persoanele care vin la psihoterapie pot ezita sa includa spiritualitatea sau religia in practica psihoterapiei, datorita subiectelor care sunt mult controversate. Cercetarile arata insa ca includerea aspectelor spirituale in procesul psihoterapeutic contribuie la efectul benefic al psihoterapiei.
Spiritualitatea este in general considerata o arie mai larga decat religia, pentru ca ia in considerare domeniul cognitiv si cel filozofic, precum si aspecte emotionale si comportamentale. Spiritualitatea poate fi descrisa ca incercare de intelegere a naturii si a existentei proprii. Multe culturi si sisteme de credinte sustin ca spiritul se afla la baza existentei noastre si astfel spiritualitatea poate insemna pentru multi oameni o conexiune cu sine insasi si cu ceilalti.
Desi unele persoane se descriu ca fiind spirituale fara sa adere la principiile unei religii, pentru altele religia este manifestarea spiritualitatii lor. Aceste manifestari pot include o serie de ritualuri, ca mod de implicare in acel sistem de credinte. Pe de alta parte, spiritualitatea poate descrie modul in care oamenii acorda atentie propriei stari de bine si starii de bine a altora. De exemplu, dansul, yoga sau meditatia pot fi forme de exprimare spirituala.
In tim ce religia este considerata o forma de ajutor de natura spirituala, psihoterapia este adesea considerata o abordare stiintifica de factura medicala. De exemplu, cu exceptia consilierii pastorale, psihoterapia de cele mai multe ori nu include discutarea aspectelor spirituale.
Insa tocmai discutarea acestor aspecte s-a dovedit a fi un plus pentru rezultatul psihoterapeutic pozitiv. Desigur, un psihoterapeut care procedeaza in mod etic, nu va incerca ca impuna propriile sale credinte sau sa schimbe credintele spirituale ale clientului sau.
Dar desi discutiile privitoare la spiritualitate constituie obiectul multor controverse, includerea lor in psihoterapie este obligatorie in epoca actuala, in care diversitatea culturala si spirituala fac parte din cotidian.
Comments are closed