Prietenii sunt o parte importanta a vietii noastre sociale si cu totii avem nevoie de prieteni adevarati, cu care sa impartasim sentimentele noastre, sa discutam si de care sa ne simtim intelesi. Prietenii sunt alaturi de noi atunci cand avem nevoie de ei. Pe de alta parte, exista situatii in care iti dai seama ca cineva nu iti este prieten si de fapt a profitat de tine sau de avantajele pe care i le ofereai.

Insa nu este nevoie sa astepti sa fii dezamagit, daca esti atent la urmatoarele semne, care iti indica intentiile reale ale persoanei de langa tine:

– Te demotiveaza sau te descurajeaza. Daca un “prieten” te descurajeaza sau te demotiveaza sa faci ceva care iti place sau iti este util, ori te critica constant, probabil se teme sa nu reusesti si sa i-o iei inainte. Dar de asemenea indica ca nu doreste sa faci ce iti place, asa incat nu se califica ca prieten adevarat.

– Nu ii este dor de tine. Prietenii de obicei se bucura sa se intalneasca. Daca prietenul sau prietena ta evita sa sa intalneasca cu tine, nu iti simte lipsa sau te cauta numai cand are nevoie de ceva, poate ar fi mai bine sa iti gasesti alt prieten.

– Profita de pe urma ta. Intreaba-te daca prietenul sau prietena ta te cauta numai atunci cand are nevoie de ceva de la tine, sau te suna sa iesiti la o cafea sau la un film pur si simplu pentru ca are chef sa te vada.

– Foloseste scuze ca sa nu va intalniti. Ai avut sau ai vreun prieten care iti citeste mesajele de pe Facebook dar nu raspunde la ele? Sau nu iti raspunde la telefon? Ori daca iti raspunde atunci are diverse scuze pentru care nu v-ati mai vazut de 3 luni? Probabil ca nu esti foarte important(a) pentru el.

– Te invinovateste. Intre prieteni mai apar certuri sau discutii, dar daca prietenul / prietena ta te invinovateste intotdeauna pe tine si mereu tu esti cel/cea care isi cere scuze, fugi.

– Nu te intelege. Prietenii adevarati se straduie sa te inteleaga si iti ofera sprijin. Daca simti ca nu esti ascultat(a), probabil asa si este.

– Nu iti da nici un fel de detalii despre familia lui/ei. Intr-o prietenie se presupune ca va pasa unul de altul si este natural sa povestiti despre familie, avand in vedere ca este o parte importanta din viata oricaruia dintre noi. Daca nu povestiti astfel de lucruri, atentie! Ceva nu este in regula.

– Uita date importante pentru tine, cum ar fi ziua ta de nastere, aniversarea casatoriei, etc, sau, mai rau, inventeaza scuze in ultimul moment pentru a nu veni la petrecerea de ziua ta. Prietenii superficiali nu se deranjeaza sa tina minte detalii de acest gen.

– Tu esti cel/cea care face eforturi pentru a mentine prietenia. Relatiile unilaterale nu functioneaza. Daca si el/ea este interesat(a) de tine, te va cauta, iar daca nu, probabil nu ai pierdut mare lucru.

– Te lasa balta cand ai nevoie de el/ea. Desi nimeni nu este obligat sa te ajute cand ai nevoie, un prieten adevarat va face asta, indiferent de circumstante. Nu exista scuze pentru ca nu a fost alaturi de tine cand a murit mama sau cand ai divortat, ori orice alta situatie dureroasa pentru tine.

– Nu vrea sa te duca cu masina. In general un prieten bun nu refuza sa te duca la aeroport sau sa te duca pana acasa cand afara ploua torential si tu nu ai masina. Daca nu vrea sa te ajute ocazional in astfel de situatii nu e un semn bun.

– Nu iti face nici un fel de favoruri. Prietenii se ajuta unii pe altii, chiar daca ajutorul nu este solicitat in mod expres. Daca prietenul/ prietena ta nu se ofera niciodata sa te ajute, probabil nu ii pasa prea mult de persoana ta.

Tags

Comments are closed