Scenariul de viata este un concept teoretic care isi are originile in analiza tranzactionala. Scenariul de viata se refera la faptul ca avem cu totii un plan de viata inconstient, pe care ni-l facem atunci cand suntem copii.scenariul de viata este un plan inconstient pentru propria persoana si pentru viata proprie, pe care avem tendinta sa il urmam si atunci cand suntem adulti. Cu alte cuvinte, scenariul de viata este un plan de viata personal care a fost realizat in mod inconstient sub presiunea parintilor, familiei, societatii, culturii si religiei. Acest scenariu de viata este aproape complet la varsta de 7 ani.
Deciziile scenariului
Pentru a intelege mai bine, sa luam un exemplu: Ioana este al patrulea copil intr-o familie cu cinci frati, in care mama si tata sunt foarte ocupati, incercand sa castige suficient pentru a-si intretine familia. Ca urmare, Ioana nu prea primeste atentie acasa, dar invata foarte repede sa citeasca si are o relatie foarte buna cu sora ei cea mai mare, citind carti pentru copii. Ca raspuns la aceasta situatie, Ioana va lua niste decizii inconstiente privitor la scenariul ei de viata. De exemplu, ar putea decide ca e nevoie sa fie o fata buna, linistita, studioasa si ascultatoare, astfel incat sa poata lega relatii cu cei din jur. Ar putea de asemenea decide ca e bine sa muncesti foarte mult, ca si parintii ei. Astfel lumea devine un loc in care trebuie sa te zbati si sa muncesti din greu ca sa razbati.
Astfel de decizii ale scenariului de viata sunt luate ca raspuns la mesajele familiale si culturale, dar se bazeaza pe informatiile foarte limitate ale copilului si pe capacitatea sa redusa de procesare a realitatii. Astfel de decizii devin un angajament emotional de a trai intr-un anume fel. Acest “anume fel de a trai” devine un plan sau o poveste inconstienta, o poveste care ne spune ce anume este posibil pentru noi. Planul de viata este realizat pentru ca un copil are nevoie sa dea un sens lumii si sa se protejeze: de exemplu, Ioana s-ar fi putut plange de lipsa de sprijin din familia ei, dar ca si copil ar fi putut deveni oaia neagra a familiei daca plangerile nu fac parte din obiceiurile familiei respective.
Dar orice scenariu de viata poate deveni limitativ in viata adulta. S-ar putea sa nu vedem oportunitatile care ni se ofera, pur si simplu pentru ca ele se afla in afara scenariului nostru de viata. Sa ne imaginam ce se intampla cu Ioana ca adult. Sa spunem ca se descurca bine la serviciu si isi dezvolta cariera minunat. Se casatoreste cu un barbat care este de asemenea foarte interesat de munca si cei doi se inteleg bine. Pana acum Ioana s-a tinut de scenariul ei de “a munci din greu”, “viata e o lupta” si “barbatii ca tata, care se descurca bine la serviciu, sunt atractivi”. Am putea spune ca si ea se descurca bine. Totusi, exista si puncte nevralgice pe care le-a creat scenariul ei. Ioana nu petrece prea mult timp socializand si nu observa cand oamenii ar vrea sa petreaca mai mult timp cu ea. Singura ei prietena e o tipa pe care a intalnit-o la un club al cartilor. Petrece mult timp cu prietena ei, vorbind de carti, asa cum a facut si cu sora ei cand era copil, dar nici Ioana si nici prietena ei nu sunt deschise emotional, si nu se simt apropiate una de alta. Ioana s-a casatorit cu un barbat care a investit mai mult in cariera lui decat in casnicia lor, asa ca adesea se simte singura langa el. Cu ceva timp inainte de casatorie, Ioana s-a desparit de un iubit care era mult mai iubitor, dar despre care ea credea ca e lenes, pentru ca el voia sa stea pe acasa si sa se distreze in weekend cu prietenii. Ioana nu i-a putut aprecia caldura si bunatatea, pentru ca acestea erau calitati pe care radarul ei nu avea cum sa le depisteze. In timp, Ioana a ajuns sa sufere de dureri de spate si infectii frecvente, ca urmare a oboselii datorate muncii in exces. Iar daca isi neglijeaza in continuare bunastarea psihologica si emotionala, si continua sa cheltuiasca mai multa energie decat primeste, va fi o candidata excelenta pentru depresie.
Asadar, scenariul de viata este un proces de auto-definire si uneori o auto-limitare psihologica a realitatii. Atat timp cat ne tinem de scenariu insa, viata este mai predictibila. Oricum, pretul pe care il platim este excluderea de noi posibilitati.
Oare cum arata scenariul dvs de viata?
O modalitate pentru a va raspunde la intrebare este sa va ganditi care a fost basmul dvs preferat cand erati copil, sau care au fost povestile preferate. Ce poveste v-a placut cel mai mult atunci cand erati copil? Adesea copiii folosesc basmele ca model pentru propriile povesti de viata sau experimenteaza cu diverse scenarii. De exemplu, Ioanei i-a placut foarte mult povestea lui Odiseu, care a indurat o gramada de greutati timp de 10 ani, interval in care a calatorit spre casa dupa razboiul Troian. Odiseea este o poveste despre greutati, persistenta, inteligenta, loialitate si in cele din urma victorie in ciuda dificultatilor.
Cum credeati ca va fi viata dvs atunci cand erati adolescent? Exista oameni care cred ca niciodata nu vor intalni perechea potrivita (o decizie in scenariul de viata care spune ca vor fi singuri), sau se asteapta sa se descurce foarte bine in relatii. Unor oameni scenariul de viata le permite mai multa fericire decat altora.
Scenariile de viata se clasifica in trei mari categorii: castigatori, invinsi si scenarii banale.
Scenariul unui castigator permite persoanei care are un astfel de scenariu sa obtina in final ceea ce doreste. De exemplu ne putem gandi in copilarie ca vom avea o casatorie fericita si vom indeplini aceasta expectanta in cursul vietii.
Scenariul unui invins este acela care se termina fara ca persoana in cauza sa obtina ceea ce doreste. Astfel de persoane pot ajunge depresive.
Un scenariu banal este in general construit pe mediocritate: nu se obtine mult si nici nu se pierde mult.
Indiferent care este scenariul dvs de viata, chiar daca este scenariul unui castigator, acesta ramane totusi un tipar care va limiteaza modul de a gandi si de a va comporta, restrangandu-va optiunile in viata. Astfel, idealul este acela de a nu urma scenariul sau de a aplica punctele forte ale scenariului de viata in mod constient. Scenariile de viata pot fi schimbate prin re-decizie. Ca adulti suntem pana la urma liberi sa ne scriem propria poveste de viata si ne putem chiar si distra facand asta!
Comments are closed