Uneori trebuie sa stii cand vine momentul sa pleci din viata cuiva, chiar daca e greu sa faci asta. In calitate de “Salvator” ai incercat sa faci tot posibilul pentru a ajuta, dar foarte probabil ca in final sa iti dai seama ca ai facut mai mult rau decat bine, cu toate ca intentiile tale au fost pozitive. Pana la urma acesta este riscul pe care il ignori atunci cand incerci sa ajuti fortat pe cineva. Sau mai rau, poate ca ajutorul pe care tu ai vrut sa il acorzi nu este deloc potrivit persoanei pe care doreai sa o ajuti – pur si simplu ai vazut lucrurile din perspectiva ta sau prin prisma a ceea ce tu credeai ca e bine. Se intampla sa ignoram semnale destul de clare din partea celuilalt, cum ca ajutorul pe care credem ca il acordam nu este cel adecvat.

Alteori persoana care iti solicita ajutorul spune anumite lucruri care te indreapta spre o “pista falsa”, dar daca ai fi atent la actiunile si comportamentele sale, ai vedea ca ceea ce spune si ceea ce face sunt doua lucruri complet diferite. Numai ca alegi sa ignori acest aspect – poate din cauza propriilor probleme personale sau poate din cauza ca esti atat de pornit sa ajuti cu forta, ca devii orb la ceea ce se intampla. Ori fara sa iti dai seama, poate ca ai avut un interes personal in forma de ajutor pe care ai ales sa o oferi. Atunci cand ajutam pe cineva, ne implicam emotional in mare masura si ca urmare putem incepe sa dam curs in mod inconstient acestei implicari emotionale, ceea ce in cele din urma este doar in avantajul nostru propriu.

Persoanele care au complexul salvatorului simt nevoia de a-i ajuta pe ceilalti intr-o maniera destul de exagerata, satisfacandu-si insa propriile nevoi psihologice. Desigur, este important sa vrem sa acordam ajutor altora, insa in egala masura trebuie sa stim cand sa ne oprim. Nu ai stat pur si simplu fara sa faci nimic. Ai incercat sa faci ceva, ai facut tot ce ai putut sau ai stiut sa faci, dar niciodata nu vei putea avea control absolut asupra unei situatii, asa cum nu ai control absolut asupra propriilor ganduri si sentimente. Atata vreme cat ai actionat, ai oferit ceva si ai dorit sa faci ceva bine, este suficient. Asa ca este momentul sa pleci si sa dai spatiu celuilalt, chiar daca este greu sa faci asta.

A pleca din viata cuiva are de-a face cu realitatea. In loc sa ne gandim ca avem puteri pe care nu le avem, a pleca inseamna a infrunta faptele. Nu ii putem schimba pe ceilalti. Nu ii putem “repara”. Si nu ii putem influenta sa se schimbe – nu avem puterea de a face asta. Daca cineva face o schimbare si mai tarziu iti spune ca ceva din ceea ce ai spus sau ai facut a avut impact asupra sa, inseamna ca  persoana respectiva a ales sa lase ca acele cuvinte sau fapte sa aiba un impact. Si mai mult decat atat, nu uita niciodata ca este foarte posibil sa fi incercat sa ii acorzi un “ajutor fals” si sa fi actionat conform propriilor tale nevoie psihologice.

Incerci, dar apoi trebuie sa si pleci: sa pui o distanta intre voi sau sa pleci cu totul din viata celuilalt. Daca pleci nu inseamna ca ai renuntat. Inseamna doar sa dai credit celeilalte persoane si sa iti dai credit tie, ca poti supravietui si daca te ajuti in primul rand pe tine – iar acesta este probabil cel mai dificil aspect pentru un “Salvator”.

Tags

Comments are closed