O serie de cercetatori sustin ca exista o legatura intre deficitul de neuroni in oglinda si autism. Inregistrarile EEG din ariile motorii ale creierului sunt suprimate atunci cand cineva urmareste pe altcineva cum se misca, un semnal care se pate lega de sistemul neuronilor in oglinda. Aceasta suprimare este insa redusa la copiii cu autism.

Un studiu a gasit ca exista o supresie a stimulilor motori familiari, dar nu si a celor nefamiliari, ceea ce a dus la cncluzia ca la copiii cu autism sistemul neuronilor in oglinda este activ, insa mai putin sensibil comparativ cu al copiiilor normali. Totusi, suprimarea activitatii electrice nu poate fi folosita ca masuratoare valida pentru performanta neuronilor in oglinda.

Este important insa faptul ca au fost gasite diferente semnificative in sistemul neuronilor in oglinda la adultii cu tulburari din spectrul autist comparativ cu adultii normali. Toate zonele din creier care contin neuroni in oglinda sunt mai subtiri la persoanele cu autism si gradul de subtiere a acestor zone corticale se coreleaza cu severitatea simptomelor de aitism. Astfel, autismul poate avea drept cauza afectarea sistemului neuronilor in oglinda, ceea ce duce la dizabilitati in ce priveste socializarea, imitatia, empatia si abilitatea de a ghici starea mentala a unei alte persoane.

Este posibil ca afectarea neuronilor in oglinda sa nu explice pe de-a-ntregul autismul. In primul rand masuratorile efectuate, adica RMN si EEG nu masoara inechivoc neuronii in oglinda. Ca urmare, este nevoie de cercetari aditionale care sa elucideze etiologia tulburarilor din spectrul autist.

Tags

Comments are closed