Cercetarile arata ca, cu cat este mai mica varsta la care un adolescent bea primul pahar de bauturi alcoolice, cu atat este mai mare riscul de aparitie a problemelor legate de consumul de alcool in perioada de adult. Astfel, varsta la primul pahar de alcool este considerata un predictor important al progresiei tulburarilor legate de alcool. Persoanele care beau alcool pentru prima data in timpul pubertatii au un risc mai mare de alcoolism comparativ cu aceia care beau pentru prima data alcool dupa varsta pubertatii.

Se pare ca cel mai mare risc de alcoolism il au cei care beau alcool pentru prima data la varsta de 12-14 ani, in timp ce copiii care beau prima data alcool inaintea varstei de 12 ani au un risc mai scazut.

Pubertatea se refera la perioada de timp in care copilul ajunge la maturitate sexuala. Adolescenta se refera la acea perioada in care se realizeaza tranzitia gradata comportamentala si cognitiva de la copilarie la perioada de adult, in adolescenta fiind achizitionate abilitatile comportamentale ale adultului. La fete pubertatea apare mai repede decat la baieti, indicand existenta unei diferente in ce priveste procesele neurodevelopmentale. Aceia care beau alcool pentru prima data in timpul pubertatii au in general tendinta de a bea mai mult si mai frecvent mai tarziu in cursul vietii, comparativ cu cei care incep sa bea dupa pubertate.

Cu alte cuvinte, pubertatea este ceea ce se numeste “fereastra de risc” pentru dependenta de alool. In mod interesant, nici perioada pre-pubertate si nici cea post-pubertate nu sunt ferestre de risc. Aceasta probabil pentru ca in timpul pubertatii apar numeroase modificari neurodevelopmentale, cum sunt procesele de maturizare ale regiunilor corticale si limbice, caracterizate de modificari progresive si regresive cum sunt mielinizarea si dezvoltarea sinapselor. In mod tipic, in perioada pubertatii exista o supra-productie de axoni si sinapse, care descreste la sfarsitul pubertatii, indicand faptul ca in timpul pubertatii conexiunile si comunicarea dintre regiunile corticale si subcorticale se afla intr-un stadiu de tranzitie.

In perioada pubertatii sistemul de recompense al creierului trece prin modificari substantiale. Sensibilitatea la recompense este cea mai crescuta in timpul pubertatii, sistemele endocannabioid si dopaminergic functionand la capacitate maxima. In consecinta, creierul este sensibil la orice recompensa, mai ales la recompensele sub forma de droguri si alcool.

Tags

Comments are closed