Oana Maria Popescu

Sinele fiecăruia dintre noi își are orginile de dinainte de naștere și se întoarce în aceeași sursă după moarte (schema developmentală circulară a lui Washburn, 1995). Această sursă nediferențiată a conștiinței se numește teren dinamic și este fundamentul puterii spirituale. La copilul mic, eul este una cu terenul dinamic, fiind absorbit în el. De exemplu, copilul găseşte dificil să distingă între sentimentele proprii care apar în corpul său şi sentimentele care apar din interacţiunea cu părinţii.

Copilul este atras şi în acelaşi timp dependent şi temător privitor la terenul dinamic, aşa încât doreşte să se separe de el. Acest teren dinamic, este, în perspectiva psihoterapiei integrative strategice, acel labirint de stimuli interni şi externi cu care se confruntă copilul.

O altă presupunere fundamentală a psihoterapiei transpersonale este că fiecare fiinţă umană are impulsul de creştere spirituală, precum şi capacitatea de a creşte şi a învăţa pe parcursul întregii vieţi (Vaughan Clark, 1977). Dacă însă copilul suferă abuzuri sau părinții nu sunt suficient de empatici, experiența copilului este aceea ca de fapt nu există- rana primală. Într-un astfel de context, experiența spirituală a copilului va fi la rândul său deformată.

În plus, variabilitatea privitoare la valorile şi interesele spirituale ţine în mare măsură de factorii genetici (Waller et. al., 1990). Deşi afilierea religioasă depinde de cultură şi familie, efectul genetic al înclinației spre spiritualitate nu este de neglijat.  Pe de altă parte, patologia existenţială se centrează în jurul modului în care individul gestionează întrebările existenţiale, privitor la înţelesul vieţii, morţii, singurătăţii şi izolării. În astfel de situaţii există o ruptură a graniţelor eului, astfel încât relaţia obiect-subiect este modificată, creând experienţe de profundă conectare (Shorrock, 2008). Această conectare la rândul său este întreruptă dacă experiențele noastre în mica copilărie sunt deficitare.

Psihoterapia integrativă strategică înglobează aceste concepte legate de spiritualitate și existență, în modelul sinelui și a axelor psihologice. Și dacă ți-am captat atenția, te așteptăm la curs! 🙂

Tags

Comments are closed