Corina Levu

Paradoxul îngrijirii propriei persoane:

 ”Să spunem că întâlnești în pădure un om care muncește din greu să taie un copac.

-Ce faci? , îl întrebi tu pe acest om;

– Tu, chiar nu vezi răspunde omul! (destul de iritat de altfel) Tai acest copac.

– Pari a fi epuizat! De când muncești la tăierea copacului?

– De mai bine de 5 ore! (răspunde omul). E o muncă grea asta, și sunt chiar rupt de oboseală.

– De ce nu iei o pauză de câteva minute, și  îți ascuți și toporul! Sunt sigur că va merge mai repede!

– Nu am timp să îmi ascut toporul ! Sunt prea ocupat să tai copacul!”

Să luăm în considerare viața de zi cu zi a unui psihoterapeut de succes în  viața lui privată: se trezește de dimneață, are grijă de familia lui, și chestiile legate de casă, răspunde la telefon și face diferite acte. Se confruntă apoi cu suferința clienților lui, jonglând chiar cu ei pentru a face loc pentru unele urgențe. Printre picături face loc supervizării, sau poate chiar părții de predare a profesiei sale. Lucrează uneori chiar și serile și poate chiar și în weekenduri.  Uneori mai preia și telefoane noaptea și mai are de completat și alte hârtii care țin de profesia lui. Aproape toți lucrează peste program, sărind de cele mai multe ori peste micul dejun, poate chiar și peste prânz, trăind cu gustări pe fugă, funcționând puțin cam pe lipsă de energie. Are puțin timp pentru el și pentru cei dragi lui, și mulți dintre terapeuți ajung să piardă echilibrul, prioritățile și ceea ce ei prețuiau cândva.

O metodă foarte ușoară dar totuși eficientă modalitate de a avea grijă de noi pentru a nu ajunge la burnout este aceea de a ne face o agendă / un program dar doar al nostru. Să trecem în acea agendă care sunt cele mai importante activități pentru noi .Ce putem trece în această agendă? În funcție de punctele noastre de interes putem trece ieșirile cu prietenii, evenimentele sociale la care dorim să participăm, evenimentele familiei. Care este șmecheria? Atunci când trecem în agendă astfel de activități automat scoatem pe cineva afară din această agendă adică o oră de cabinet este eliminată. O astfel de alegere înseamnă și durere și libertate în același timp. Înseamnă nu că respiri deasupra apei atât cât să nu te îneci ci  să ajungi să înoți lejer și fără efort.

Ce am putea face ca și terapeuți pentru noi înșine în ceea ce privește modul în care alegem să vedem satisfacția profesională:

după fiecare ședință, am putea scrie ceea ce a mers bine în cadrul ședinței. Aceasta ne permite să ne concentrăm pe părțile pozitive și ceea ce a fost mai util pentru clienții noștrii.

să stabilim anumite limite în cadrul cabinetului, care ne pot proteja pe noi persoanele de noi terapeuții.

Să pot spune ca și terapeut: NU!, DE AJUNS!, SUFICIENT PENTRU MOMENT!, și să mă simt în continuare ca fiind un bun profesionist

Terapeuții care mențin granițele clare se simt mai puțin stresați de psihopatologia clienților și de amenințările lor cu suicid.  În contrast cu aceștia , terapeuții care au tendințe de fuziune cu clientul experențiază mai mult stres din acest punct de vedere.

Părintele termenului de burnout Herb Freudenberger (1983), scria că nevoia celor care lucrează în general cu oamenii, este de a spune NU, pentru că nu este scopul tău să întâmpini dorințele tuturor. (Berkowitz, 1987)

Spunem :

NU– pacienților care ne cer să facem excepții de la rutina noastră din cabinet, întârzieri, anulări de programare, chiar și ne-plata ședințelor;

NU pacienților care doresc să prelungească durata ședințelor și care folosesc telefonul pentru urgențe foarte des;

NU potențialilor clienți care au tulburări sau condiții ( psihotici, tulburări de personalitate) pe care noi nu ne simțim în stare să le rezolvăm;

NU muncii excesive, chiar inumane din anumite insituții, și condițiilor de muncă;

NU tuturor cerințelor care depășesc competențele voastre;

În lupta cu burnout-ul putem folosi metoda SPANNER.

SPANNER este un proces în 7 pași  și permite nu numai recuperarea din sindromul burnout dar poate permite persoanei menținerea energiei în munca pe care o depune.

S este de la Self ( Sine)– Ajungem la burnout atunci când încetăm să ne mai gândim la noi înșine, când ne oprim în a ne asculta propriul corp , nu mai suntem atenți la ceea ce ne spune el. Avem nevoie să ne reconectăm cu noi înșine, și să începem să avem grijă de noi, pentru că cine este mai important decât noi?

P este de la Peace ( pace și liniște). Dacă vrei să scapi de burnout trebuie să înveți sau să reînveți să te conectezi cu corpul tău, cu mintea ta. Trebuie să încetinești ritmul și să găsești puțină pace și liniște în timpul zilei. În mod ideal avem nevoie de 20 de minute de relaxare sau meditație, de somn, orice ar putea însemna pentru o persoană că își găsește liniștea și că se ascultă. Dacă aceste 20 de minute te fac să te simți speriat sau ți se pare chiar imposibil de luat, poți începe cu 5 minute și apoi să ajungi în timp la cele 20.

A este de la Ask, Accept, Allow(a cere, a permite, a accepta)– îți poți face viața mult mai ușoară dacă îți permiți să ceri și să primești. Nu contează dacă este dragoste, ajutor, sfaturi, asistență, dacă le vei permite te vei simți mai ușurat. Astfel permiți oamenilor să te ajute să te iubească și să ajungi să te iubești și tu pe tine.

N este de la NO (nu). Atunci când ajungem supra-încărcați este pentru că ne-am luat prea multe sarcini decât putem duce în fapt. Trebuie să fim foarte conștienți la ce lucruri spunem da, și la ce anume să spunem NU. În fiecare zi ar trebui să ne gândim la ce se așteaptă de la noi, și alege la ce să spui nu. Poți începe încet prin a spune nu la lucruri mărunte și să ajungi să spui nu chiar și la invitații sociale sau la relații negative. Spune-ți da ție spunând nu altora.

N este de la Nourish . Unul din semnele cele mai evidente că ne îndreptăm spre burnout este pofta noastră de dulce, carbohidrați, cafeină și sare. Cu cât mâncăm mai mult zahăr, carbohidrați și bem cafea cu atât vrem mai mult, și cu cât suntem mai obosiți cu atât avem mai puțină energie pentru a ne face o mâncare sănătoasă sau să ne dorim așa ceva. Suntem așa de obosiți încât o salată pe o farfurie nu ne consolează, dar mâncarea nesănătoasă este ultumul lucru de care corpul nostrum are nevoie.

E este de la Exercise (exerciții)– Burnoutul ne secătuiește de entuziasm și vitalitate. Energia care ne-a mai rămas o folosim sp ne ținem oarecum pe picioare și să trecem ziua cu bine. Tot ceea ce ne dorim este să ajungem acasă și să ne prăbușim pe canapea să mâncăm ciocolată și să ne uităm la TV. Ultimul lucru pe care l-am dori să îl facem este să mergem la sală. Și totuși putem face niște mici exerciții în timpul zilei, să facem yoga, chiar să sărim pe trambulina copiilor, pentru că ele ne permit să intre oxigenul și să dăm afară stresul.

R este de la recharge ( reîncărcare)- Putem să ne revenim din burnout, doar atunci când învățăm să ne reîncărcăm în toate domeniile vieții noastre. Fizic ne revenim prin somn, mâncând mâncare sănătoasă. Psihic ne reîncărcăm gândind mai puțin și simțind emoțional mai mult, dându-i cumva creierului nostru o pauză. Relațional ne revenim reparând sensul nostru de apartenență, reinvestind în relațiile noastre. Acești pași sunt reciproci, merg toți împreună nu putem face doar unul din ei pentru a evita burnout-ul. E foarte ușor și le poți îmbina astfel încât sa pară totul natural.

Tags

Comments are closed