In decursul istoriei copiii au fost adesea considerati nimic altceva decat versiuni mai mici ale adultului. Atunci cand Jean Piaget a sugerat ca de fapt copiii gandesc cu totul altfel decat adultii, Einstein spunea ca aceasta descoperire a fost “asa de simpla incat numai un geniu se putea gandi la asta”.

In zilele noastre psihologii stiu ca psihologia copilului este unica si complexa.

Psihologia copilului si dezvoltarea copilului

Atunci cand va ganditi la dezvoltarea copilului, ce va vine in minte? Daca sunteti ca majoritatea oamenilor, probabil va ganditi la factorii interni care influenteaza felul in care creste copilul, de exemplu caracteristicile personale si genetice. Insa dezvoltarea copilului inseamna mult mai mult decat incarcatura sa genetica. Factorii de mediu, cum sunt relatiile sociale si cultura, au un rol esential in dezvoltarea copiiilor.

Atunci cand discutam despre psihologia copilului trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte:

Contextul social, adica relatiile pe care le are copilul cu alti copii de aceeasi varsta si cu adultii, ceea ce influenteaza modul in care copilul gandeste, invata si se dezvolta. Familia, scoala si copiii cu care un copil interactioneaza fac parte dintre factorii care ii influenteaza dezvoltarea.

Contextul cultural: cultura in care traieste copilul contribuie la dezvoltarea unui set de valori, a unor presupuneri si moduri de viata care ii vor influenta dezvoltarea pe parcursul intregii vieti. Cultura poate avea un rol in felul in care copiii interactioneaza cu parintii lor, tipul de educatie pe care copiii o primesc si modul in care este ingrijit copilul.

Contextul socio-economic: Clasa sociala din care copilul face parte poate avea un rol major in dezvoltarea copilului. Situatia socio-economica influenteaza gradul de educatie, resursele financiare disponibile si conditiile de locuit. Copiii care cresc in familii cu o situatie socio-economica buna au in general un mai mare acces la diverse oportunitati, in timp ce copiii care provin dintr-o familie cu situatie socio-economica precara pot avea un acces limitat la ingrijirea medicala, nutritie de calitate si educatie. Asemenea factori pot avea un impact foarte mare asupra psihologiei copilului.

Pe de alta parte, trebuie sa ne amintim ca toate aceste contexte se afla in interactiune constanta. Desi un copil dintr-o familie saraca poate avea mai putine oportunitati, relatiile sociale si factorii culturali pot contrabalansa acest lucru.

Domeniile psihologiei copilului

Psihologia copilului cuprinde o gama larga de subiecte, de la influentele genetice asupra comportamentului si pana la presiunile sociale asupra dezvoltarii. Urmatoarele domenii sunt doar cateva dintre principalele arii ale psihologiei copilului:

Genetica

Dezvoltarea prenatala

Cresterea sociala

Dezvoltarea personalitatii copilului

Limbajul la copil

Rolurile de gen

Dezvoltarea cognitiva a copilului

Dezvoltarea sexuala a copilului

Tags

Comments are closed