Oamenii petrec aproape o treime din viața adultă la locul de muncă, iar problemele de la locul de muncă sunt o sursă comună de stres pentru mulți. Este imposibil să ai un loc de muncă în care rolurile, așteptările și personalitățile fiecăruia să funcționeze perfect împreună, fără conflict. Ca atare, anumite probleme la locul de muncă pot cauza simptome psihologice negative.

Cercetările arată că stresul perceput la locul de muncă este de exemplu asociat cu o prevalență mai mare a problemelor de sănătate mentală, cum ar fi depresia și anxietatea. Angajații consideră că discuțiile cu un psihoterapeut despre stresul sau provocările de la locul de muncă este util pentru ei atât profesional, cât și personal.

Problemele comune cu care se confruntă angajații includ:

  • Conflicte interpersonale
  • Probleme de comunicare
  • Bârfă
  • Hărțuire
  • Discriminare
  • Motivație și satisfacție scăzute la locul de muncă
  • Probleme de performanță
  • Nepotrivire profesională

Locul de muncă este de obicei un mediu în care interacționează persoane cu personalități, stiluri de comunicare și viziuni diferite despre lume. Aceste diferențe reprezintă o sursă potențială de probleme la locul de muncă și pot duce în cele din urmă la stres și tensiune pentru cei implicați. Deși toți angajații au dreptul să fie tratați corect și să se simtă în siguranță la locul de muncă, unii angajați se confruntă cu intimidare, hărțuire și/sau discriminare.

În plus, unii angajați pot avea nemulțumiri în ceea ce privește munca lor, performanța la locul de muncă sau pot avea dificultăți în a găsi un loc de muncă care să se potrivească abilităților și intereselor lor.

Problemele la locul de muncă pot duce la scăderea performanței și a productivității, pierderea locului de muncă, scăderea satisfacției și a fericirii, creșterea stresului și o mare varietate de probleme de sănătate mentală.

Unele locuri de muncă implică un grad de stres deosebit de ridicat. Gradele ridicate de stres în muncă sunt predominante în locurile de muncă cu multe cerințe și puțin control asupra condițiilor de muncă. Unele locuri de muncă cunoscute a fi deosebit de stresante includ pompier, pilot aerian, personal militar înrolat, ofițer de poliție și coordonator de evenimente. În plus, unele locuri de muncă, cum ar fi asistent medical, profesor, asistent social și asistent administrativ au fost asociate cu un nivel crescut de depresie.

Stresul legat de muncă este o problemă semnificativă, cu aproximativ 40% dintre angajați care își descriu locul de muncă ca fiind foarte sau extrem de stresant. Pe lângă simptomele de sănătate mentală, stresul aferent muncii poate provoca probleme de sănătate fizică, cum ar fi atacuri de cord, hipertensiune, durere și insomnie.

Cum poate ajuta psihoterapia?

Există diferite moduri în care psihoterapia poate ajuta la rezolvarea problemelor de la locul de muncă. Psihoterapia poate trata în mod eficient depresia, anxietatea și alte simptome de sănătate mentală care rezultă din problemele de la locul de muncă. Psihoterapeuții pot, de asemenea, ajuta în găsirea unor abilități sănătoase de coping pe care angajații le pot utiliza pentru a gestiona stresul legat de muncă și alte probleme.

De exemplu, psihoterapia cognitivă comportamentală ajută oamenii să identifice și să schimbe gândurile nesănătoase, ceea ce duce adesea la o stare de spirit îmbunătățită și bunăstare generală. În cadrul psihoterapiei, puteți învăța meditația și alte tehnici de gestionare a stresului. Psihoterapia poate fi utilă și pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare asertive, precum și pentru alte abilități de rezolvare a conflictelor. Aceste abilități pot fi apoi aplicate pentru a îmbunătăți experiența la locul de muncă.

Consilierea vocațională este un tip specific de consiliere care poate fi util pentru probleme la locul de muncă, cum ar fi potrivirea locului de muncă, performanța și satisfacția. Consilierii vocaționali îi ajută pe angajați să-și identifice abilitățile și aptitudinile specifice pentru a-și dezvolta obiectivele de carieră și să găsească locuri de muncă pentru care sunt potriviți.

Category
Tags

Comments are closed