Evenimentele paranormale sunt fenomene descrise in cultura populara ca fiind inexplicabile la nivel stiintific si diferite de experientele noastre normale. Fenomenele paranormale includ perceptia extrasenzoriala, telekinezia, fantomele, aurele, etc. Explicatia acestor fenomene ar fi campurile energetice umane sau fortele psihice.

Investigatia fenomenelor paranormale este realizata de parapsihologi. In 1957 a fost fondata in SUA Asociatia de Parapsihologie, care s-a afiliat Asociatiei Americane pentru Promovarea Stiintei. In timp insa, parapsihologia a fost criticata de cercetatori, datorita faptului ca dovezile in sprijinul fenomenelor paranormale sunt anecdotice sau empirice.

In anii 2000 cercetarea fenomenelor paranormale a scazut comparativ cu anii 1970, iar in 2007 in Marea Britanie mai existau doar cateva laboratoare de parapsihologie in cadrul departamentelor de psihologie ale universitatilor.

Psihologii insa explica fenomenele paranormale prin gandirea de tip magic, imagerie mentala, validare subiectiva, coincidente, cauze ascunse sau frauda. Cei mai multi oameni care cred in paranormal au trasaturi psihologice care fac sa atribuie cauze paranormale unor experiente normale. Biasarea cognitiva este de asemenea o cauza a credintelor in paranormal, ca si inclinatia spre fantezie. Un alt aspect este acela ca exista o corelatie semnificativa intre credinta in paranormal si inclinatia spre disociere. Din punct de vedere neurobiologic, exista studii care sustin ca tiparele de functionare asimetrica a emisferelor cerebrale din timpul dezvoltarii fetale ar fi sursa credintelor in paranormal. Mai mult, oamenii care prezinta nivele crescute de dopamina au tendinta de a gasi tipare acolo unde astfel de tipare nu exista.

Validitatea existentei fenomenelor paranormale este deci foarte disputata la ora actuala, atat de parapsihologi cat si de catre sceptici, insa un studiu efectuat in 2006 arata ca 70% din oameni spun ca au avut in timpul vietii cel putin o experienta din sfera paranormalului, 70% au simtit ca au fost atinsi de un om sau animal care nu era fizic prezent langa ei, 80% au spus ca au premonitii si 50% ca isi amintesc o viata anterioara. Un alt studiu, din 2011, arata ca in jur de 50% din oameni cred in vindecarea spirituala, 30% in telepatie si telekinezie, 40% in existenta fantomelor, 40% in posesiunile demonice, 25% cred in clarvedere si profetie, 20% in astrologie si 15% in reincarnare.

Aceste procente trebuie sa ne dea de gandit: un psihoterapeut nu poate ignora credintele clientului sau si are nevoie sa isi evalueze propriile credinte si valori, astfel incat sa poata lucra cu clientii sai, fara interferenta posibilelor diferente privitoare la sistemele de valori.

Category
Tags

Comments are closed