La ora actuala este cunoscut faptul ca datorita diverselor functii metabolice ale corpului, celulele umane emit raze ultraviolete si infrarosii. Cele mai multe emisii in spectrul ultraviolet sunt asociate ADN-ului, atat la plante cat si la animale. Atunci cand ADN-ul se denatureaza, emite radiatii luminoase de culoare albastru inchis si ultraviolete. Atunci cand ADN-ul se repara, emite mai putine radiatii luminoase. Pe de alta parte, cand ADN-ul incepe sa isi piarda structura helicoidala, emite fotoni in proportie mai mare comparativ cu ADN-ul sanatos.

Celalalt capat al spectrului este radiatia infrarosie, care nu poate fi detectata de ochiul uman. La plante, emisia de infrarosii este determinata de clorofila, iar studiile indica ca sursa emisiei de infrarosii sunt radicalii liberi de oxigen. Ceea ce este interesant insa este ca emisia de infrarosii continua inca cateva ore la intuneric, dupa ce clorofila a fost indepartata. Cel mai probabil emisia se datoreaza mitocondriilor celulare.

In orice caz, celulele ranite emit mult mai multi fotoni comparativ cu celulele sanatoase. Dar nu numai plantele reactioneaza astfel atunci cand tesuturile lor sunt lezate, ci si celulele albe din sangele animalelor. Explicatia este metabolismul crescut al acestor celule. Este parte a raspunsului biologic de inchidere a unei rani, care reflecta stresul oxidativ. De exemplu, celulele canceroase emit mai multe radiatii luminoase, din spectrul ultraviolet si infrarosu comparativ cu celulele sanatoase.

Unele studii din domeniul paranormalului leaga aceste fenomene de aparitia fantomelor sau spiritelor, desi este putin probabil. Totusi, oamenii continua sa vada fantome, insa explicatia este probabil alta. Important este insa faptul ca o serie de studii arata ca la ora actuala in jur de 75% din oameni cred in paranormal intr-o forma sau alta, de la fantome pana la telepatie.

Category
Tags

Comments are closed