Există multe dovezi la ora actuală în sprijinul legăturii dintre ostilitate şi boala cardio-vasculară. Ostilitatea a fost asociată cu severitatea bolii coronariene (demonstrată angiografic), cu boala arterelor periferice, incidenţa moratalităţii premature din orice cauză. De asemenea a fost identificată relaţia pozitivă dintre ostilitate, colesterol total şi raportul dintre colesterol total şi fracţiunea HDL. Astfel, datele sugerează că ostilitatea este asociată multor facturi de risc ai bolii cardiace coronianene.
Studiul lui Niaura şi colab. (2000) identifică corelaţii semnificative ale ostilităţii cu nevelul colesterorului HDL şi a triglicidelor, precum şi a secreţiei de insulină. Pe de altă parte, autorii observă asocierea negativă a ostlităţii cu educaţia şi asocierea pozitivă a ostilităţii cu aportul caloric global, continuând studiile anterioare. Una din cele mai importante contribuţii ale acestui studiu este construirea unui model cu variabile multiple, demonstrând că ostilitatea nu are efect direct asupra variabilelor fiziologice ale sindromului metabolic, ci un efect medical de indicele masei corporale, prin intermediul insulinei, trigliceridelor serice şi HDL – colesterolului.
Ostilitatea măsurată cu ajutorul scalei de ostilitate Cook-Medlley este predictivă pentru incidenţa şi severitatea bolii coronariene. Studiul lui Davis şi colab. (2000) subliniază faptul că persoanele ostile sunt responsive din punct de vedere cardiovascular şi neuroendocrin în special în situaţiile sociale în care furia este provocată, încluzând hărţuiala. Provocările în general duc la emoţii negative, atât la persoanele ostile, cât şi la cele care nu sunt ostile, dar reactivitatea crescută a presiunii sangvine este observată numai la persoanele ostile. Persoanele ostile au o probabilitate mai mare de răspuns vigilent în interacţiuni sociale ambigue, responsivitatea cardiovasculară crescută fiind observată şi în „perioade de pregătire”, în care peroanele caracterizate de nivele crescute de suspiciune şi lipsă de încredere anticipează probleme în situaţii interpersoanle.
Comments are closed