O noua echipa de cercetare condusa de Stephen Wonderlich, director al Clinicii de Cercetare a Institutului de Cercetari Neuropsihiatrice din SUA, a realizat o terapie prin care se trateaza cu succes bulimia nervoasa si care este o altrenativa la tratamentul de pana acum al acestei tulburari severe.

Tratamentul este de natura psihologica si se centreaza pe mancat si comportamentul legat de emotii. Tratamentul a fost dezvoltat pe parcursul a 10 ani, cu 80 de pacienti tratati. Se numeste terapie integrativa cognitiv-afectiva, fiind aplicata in Anglia si SUA.

Tratamentele precedente se bazau pe re-evaluarea de catre bulimic a formei propriului corp si a greutatii corporale, precum si pe restrictia in ingestia alimentara, in timp ce tratamentul actual se centreaza pe comportamentul alimentar, precum si pe variabilele emotionale si variabilele relationale.

Procesele emotionale- faptul ca pacientul nu se simte bine- sunt esentiale in declansarea comportamentului bulimic. Oamenii mananca pentru ca se simt mai bine pe moment.

In cursul tratamentului pacientii folosesc “asistenti digitali” pentru a documenta sentimentele si comportamentele lor. Acesti asistenti digitali sunt utilizati prin intermediul smartphone-ului, cerand pacientilor sa spuna cum se simt si sa observe cum se acumuleaza sentimentele negative care duc la comportamentul bulimic. Odata ce sunt recunoscute sentimentele negative, se poate modifica raspunsul fata de aceste sentimente.

Tags

Comments are closed