Oana Maria Popescu

Teoria factorilor comuni in psihoterapie sustine faptul ca diferitele abordari teoretice si bazate pe dovezi in psihoterapie si consiliere au elemente comune si ca aceste elemente comune sunt mai importante pentru succesul psihoterapiei decat acele elemente care sunt specifice anumitor forme de psihoterapie. Acest punct de vedere este in opozitie cu modelul medical, care spune ca eficacitatea psihoterapiei se datoreaza unor ingrediente clinice specifice care se aplica problemelor specifice.

Pe baza studiilor care combina rezultatele mai multor cercetari in psihoterapie, se pare insa ca nu exista diferente statistic semnificative in ce priveste eficacitatea diverselor forme de psihoterapie. Cu alte cuvinte, se pare ca psihoterapia cognitiv-comportamentala functioneaza la fel de bine ca si psihanaliza sau hipnoterapia. Acest rezultat este cunoscut sub numele de “ipoteza pasarii Dodo”, care face trimitere la pasarea Dodo din “Alice in Tara Minunilor”. Personajul Dodo din aceasta carte spune “Toata lumea a castigat si deci toata lumea va primi premii”.

Teoria factorilor comuni spune ca diferitele tratamente psihoterapeutice conduc la rezultate similare si ca aceste tratamente diferite au de fapt la baza o serie de elemente comune care contribuie la eficacitatea psihoterapiei. Acesti factori comuni in psihoterapie apartin unor trei mari categorii: relatia terapeutica, informatiile si rolurile. Studiile arata ca pana la 70% din rezultatele psihoterapiei se datoreaza acestor factori.

Mai simplu spus, factorii comuni se referă la aspectele psihoterapiei care sunt prezente în majoritatea abordărilor în pihoterapie (Weinberger, 1995). Între 30 şi 70% din rezultatele psihoterapiei se datorează factorilor comuni (Imel şi Wampold, 2008).

Psihoterapia integrativa strategica (Popescu &Viscu, 2013) propune in acest context urmatoarea clasificare a acestor factori psihoterapeutici comuni:

Factorii comuni relationali: (1) Alianta terapeutica; (2) Relatia terapeutica; (3) Variabilele client; (4) Variabilele terapeut; (5) Transferul si contratransferul; (6) Jocurile psihologice; (7) Transpunerile in act.

Factorii comuni transteoretici: (1) Un rationament pentru dificultatile clientului sau mitul terapeutic; (2) Explorarea problemelor clientului (interviu, diagnostic, evaluare) (3) Placebo, speranta si expectanta privitoare la un rezultat pozitiv al terapiei (4) Experientele de invatare (5) Intarirea eului (6) Confruntarea cu problema (7) Testarea realitatii (8) Procesul schimbarii (9) Atribuirea rezultatelor terapiei (10) Schimbarea extraterapeutica

Factorii comuni strategici (1) Catharsisul sau eliberarea emotionala; (2) Experientele emotionale corective; (3) Insight-ul cognitiv (4) Contextul terapeutic (locatie, durata, frecventa sedintelor de terapie, contractare, etc) (5) O teorie a schimbarii (6) Tehnicile terapeutice; (7) Ritualurile (8) Achizitionarea si practicarea de noi comportamente si abilitati; (9) Intarirea achizitiilor clinice.  

Si daca vrei sa afli mai multe, te asteptam sa incepi formarea in psihoterapie integrativa…

Tags

Comments are closed