Exista sute de mituri despre relatii, si aceste mituri pot eroda o relatie incetul cu incetul. Atunci cand ne gandim la o relatie intr-un anume fel, si realitatea este diferita, apare frustrarea. Iata cateva mituri despre relatii:

Mit: O relatie buna inseamna ca este o relatie in care nu trebuie sa ne straduim ca relatia sa functioneze. De fapt, pentru ca o relatie sa mearga, trebuie sa ne straduim destul de mult, si pentru a avea o relatie buna este nevoie de efort. Totusi, daca petrecem mai mult timp straduindu-ne sa facem lucrurile sa mearga, comparativ cu timpul in care ne bucuram de relatie, probabil ca ne straduim prea tare. Un alt semn rau este daca incercam din greu sa facem schimbari si imbuntatiri, dar efortul este unilateral: sa nu uitam ca intr-o relatie nu suntem singuri.

Mit: Daca ne iubim cu adevarat, vom sti care sunt nevoile si sentimentele celuilalt. Dar de ce, suntem telepati? Nu ne putem astepta ca partenerul sa ne citeasca mintea. Este responsabilitatea noastra sa ii spunem celuilalt ce dorim, care sunt nevoile si sentimentele noastre.

Mit: Daca esti cu adevarat indragostit, pasiunea nu scade niciodata. Ca in romanele de dragoste, ne asteptam ca pasiunea si dragostea sa ramana constante. Dar pasiunea diminueaza in mod natural in orice relatie, mai ales datorita rutinelor zilnice. Pe masura ce responsabilitatile cresc si rolurile familiale se extind, cuplurile au din ce in ce mai putin timp unul pentru celalalt. Asta nu inseamna insa ca pasiunea a disparut pentru totdeauna. Cu un pic de inventivitate putem readuce pasiunea si aventura in viata noastra.

Mit: Un copil va intari relatia noastra. De fapt, fericirea in relatie scade cu fiecare copil pe care il avem. Asta nu inseamna ca daca ne iubim mai bine nu facem copii, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca un copil va complica relatia. Expectantele realiste ne pot pregati pentru rolul de parinti. Un copil nu duce niciodata la imbunatatirea relatiei, ci la complicarea ei.

Mit: Gelozia este un semn al dragostei adevarate. De fapt, gelozia nu are de-a face cu dragostea, ci cu siguranta de sine si siguranta in relatie. Daca am un partener gelos, nimic nu il va convinge ca nu are motive de gelozie. Gelozia este in primul rand un semn al nesigurantelor proprii.

Mit: Certurile duc la destramarea relatiei. De fapt, relatiile se destrama doar daca nu reusim sa ajungem la o rezolvare dupa ce ne certam. Conflictele productive pot sa ajute la intarirea relatiei.

Mit: Pentru ca relatia noastra sa fie buna, partenerul meu trebuie sa se schimbe. De cele mai multe ori nu vedem ce gresim noi, ci ii cerem celuilalt sa se schimbe.

Mit: Terapia de cuplu inseamna ca avem necazuri serioase in relatie. Desi multe cupluri merg la psihoterapie doar dupa o indelunga suferinta, unii apeleaza la un consilier si in situatia in care lucrurile nu sunt atat de grave. De fapt, ideal ar fi sa prevenim conflictele care dureaza cu anii, si sa le rezolvam in maxim cateva luni.

Category
Tags

Comments are closed