Mageirocofobia, sau frica de gatit, poate imbraca multe forme. Unii oameni se tem doar daca trebuie sa gateasca pentru grupuri mari de persoane, in timp ce altii se tem sa faca o omleta pentru ei insisi. Megeirocofobia sau frica/ fobia de gatit este foarte uzuala, desi este considerata o fobie numai daca interfereaza cu viata de zi cu zi.
Tipuri de fobie de gatit
Celor mai multe persoane carora le este teama sa gateasca, le e frica de fapt de anumite elemente sau posibile rezultate ale procesului de pregatire a mancarii. Daca fobia este severa atunci persoanei ii este teama de cele mai multe din urmatoarele elemente:
Teama de boala. Aceasta pare a fi cea mai uzuala fobie la gatit. Persoanelor care au aceasta teama le este frica sa nu se contamineze atunci cand pregatesc mancarea, in timp ce mancarea este inca cruda. Persoanele cu acest tip de fobie citesc despre tot felul de boli care pot fi transmise prin alimente.
Teama de a nu servi mancare neconsumabila. Acest tip de fobie are mai multe componente. Unele persoane se tem ca nu vor sti sa aleaga condimentele potrivite pentru mancare. Altii se tem ca vor praji mancarea prea mult, astfel ca se va inegri si va fi neconsumabila.
Temeri legate de prezentarea mancarii. Unele persoane sunt perfectioniste, asa ca se pot teme de felul in care va arata mancarea, daca paharele nu au pete sau daca fata de masa este bine centrata pe masa. Aceasta fobie este declansata mai ales atunci cand persoana are invitati la masa.
Frica de procesul de gatire. Multe persoane se tem sa nu se taie, sau sa nu aiba diverse dificultati atunci cand gatesc. Unora le e teama de tehnici pe care nu le inteleg, de exemplu fiertul sub aburi.
Teama de retete. Alte persoane se tem de retetele pe care nu le inteleg, care par prea lungi sau prea complicate, astfel ca se intreaba daca vor putea face acel fel de mancare.
Complicatiile fobiei de gatit
Cei mai multi oameni se descurca cu o fobie de gatit de proportii moderate, pur si simplu evitand acele elemente care ii intimideaza. Cazurile mai grave de fobie pot insa sa limiteze viata persoanei, ducand la depresie si alte tulburari anxioase.
Tratamentul fobiei de gatit
Functie de severitatea fobiei, aceasta se trateaza prin psihoterapie, sau o combinatie de psihoterapie si medicamente.
Comments are closed