În istoria civilizaţiei au existat mai mulţi oameni care au evidenţiat următorul lucru – că există o diferenţă ireductibilă între lume şi experienţa noastră despre ea. Noi, ca fiinţe umane, nu operăm în mod direct asupra lumii. Fiecare dintre noi creează o reprezentare a lumii în care trăieşte – o hartă sau un model pe care le folosim pentru a ne forma comportamentul. Reprezentarea noastră despre lume determină în mare măsură care va fi experienţa noastră despre lume, modul în care vom percepe lumea, ce opţiuni vom vedea că ne sunt disponibile în timp ce trăim în lume.
Nu există doi oameni care să aibă exact aceleaşi experienţe. Modelul pe care îl creăm pentru a ne ghida în lume se bazează parţial pe experienţele noastre. Fiecare dintre noi poate deci, să creeze un model diferit al lumii noastre, al tuturor, şi astfel să ajungă să trăiască într-o realitate oarecum diferită.
Mai întâi, există o diferenţă necesară între lume şi orice model sau reprezentare specifice lumii. În al doilea rând, modelele despre lume pe care le creăm fiecare dintre noi vor fi şi ele, diferite.
Experienţa noastră despre lume diferă de lumea în sine se realizează prin setul de constrângeri sau filtre sociale (ochelari cu prescripţii) – ne referim la acestea ca factori genetici sociali. Prin genetică socială, ne referim la toate categoriile sau filtrele la care suntem supuşi ca membri ai unui sistem social: limba, modurile noastre de percepţie acceptarea şi toate ficţiunile aprobate social.
Filtrul genetic cel mai recunoscut este probabil sistemul nostru lingvistic.
Un al treilea mod prin care experienţa noastră despre lume poate să difere de lumea în sine se realizează printr-un set de filtre pe care le numim constrângeri individuale. Prin constrângeri individuale ne referim la toate reprezentările pe care le creăm ca fiinţe umane bazându-ne pe istoria noastră personală unică. Fiecare om are un set de experienţe care constituie propria sa istorie persoanlă şi sunt unice, numai ale lui, aşa cum sunt amprentele digitale.Aşa cum fiecare persoană are un set de amprente digitale distincte, tot astfel, fiecare persoană are experienţe singulare de viaţă şi dezvoltare individuală şi nu vor exista niciodată două istorii de viaţă care să fie identic. Din nou, deşi s-ar putea să existe similitudini, cel puţin câteva aspecte sunt diferite şi unice pentru fiecare persoană. Modelele sau hărţile pe care le creăm în procesul existenţei se bazează pe experienţele noastre individuale şi întrucât unele aspecte ale exepienţelor vor fi unice pentru noi ca persoane, unel părţi din modelul nostru despre lume va fi singular pentru noi. Aceste moduri neobişnuite pein care fiecare dintre noi îşi reprezintă lumea vor constitui in set de interese, obiceiuri, preferinţe, antipatii şi reguli de comportament care sunt ale noastre în mod distinct. Aceste diferenţe în experienţele noastre vor garanta că fiecare dintre noi are un model despre care, într-un anume fel, va fi diferit de modelul despre lume al oricărei altei persoane.
Comments are closed