Istoria psihoterapiei prin poezie
Terapia prin poezie a fost de fapt practicată în Egiptul antic în forma în care cuvintele erau scrise pe un papirus şi apoi dizolvate într-o soluţie care era dată pacientului să o bea, astfel încât cuvintele să-şi facă efectul cât mai repede posibil. În antichitate şamanii şi vrăjitorii citeau poezie cu scopul de a vindeca.
Primul terapeut prin poezie a fost Soranus, în primul secol al erei noastre, care prescria tragedia pacienţilor maniacali şi comedia depresivilor. Nu ne surprinde atunci că Apollo este atât zeul medicinii, cât şi cel al poeziei.
Poezie si inductie hipnotica
Dar ce se întâmplă atunci când poezia întâlneşte inducţia hipnotică? Poezia are un efect de inducţie hipnotică în sine, ajutând la reprezentările interne. Formularea de genul “o cascadă, descărcare continuă de energie”, are un alt impact decât: “şi simţi cum energia creşte…”
Conceptele poetice ajută la crearea imageriei. Poezia pune cuvintele în orice ordine, creând structuri gramaticale sau cuvinte, fără a viola expectanţele nimănui. Ritmul poeziei, ca şi ritmul vorbirii din inducţiile hipnotice participă la crearea transei, împreună cu construcţiile metaforice.
Psihoterapia si poemele Haiku
Comunicarea in psihoterapie seamănă îndeaproape cu poemele Haiku.Haiku, formă tradiţională de poezie japoneză, are 17 silabe în 3 secţiuni metrice, cu 5-7-5 silabe. Este un poem compact, conţinând un cuvânt sau o frază sugestivă, “kigo”, obligatorie în Haiku. În aparenţă Haiku se referă la natură, care este tema unor asemenea poeme. DarHaiku nu este în fond o poezie a naturii, ci un poem scris cu scopul de a produce o imagine, de a crea un sentiment. Intenţia principală este de a exprima şi evoca o emoţie, pe care Kenneth Yasudo o numeşte “experienţă estetică”:“Nici măcar frunzele nu se mişcă, / Minunată este/ Livada de vară”.Alte exemple de poeme Haiku sunt: “Pomul va fi tăiat, neştiind că pasărea, îşi va face un cuib“ (Issa), sau “O frunză cade, şi o altă frunză cade, în vânt”. Creând sugestii, psihoterapeutul trebuie să fie imersat într-o lume de imagini, sunete, umor, creativitate şi conştiinţă perceptivă. Observarea atentă este un aspect important al muncii terapeutice.Metoda Haiku ne poate ajuta să creăm sugestii evocatoare care ajută clientul să acceseze sistemul reprezentărilor sale interne.
Comments are closed