Psihoterapia a fost practicata din cele mai vechi timpuri, pe masura ce oamenii primeau sfaturi si erau ascultati de ceilalti.
Prima teorie in psihoterapie a fost probabil realizata de medicul persan Rhazes din Bagdad, in secolul 8. Dar bolile psihice au fos tratate in lumea vestica ca fiind posesiuni demonice sau afectiuni medicale care necesitau pedeapsa si inchisoarea, pana oin secolul 18. Dupa secolul 18 au fost introduse interventiile psihosociale pentru reabilitarea “nebunilor”.
Prima scoala psihoterapeutica a fost psihanaliza lui Sigmund Freud in 1900. Teoria psihanalitica spunea ca bolile psihice isi au originea in copilarie si in mintea inconstienta. Au fost dezvoltate tehnici precum interpretarea, asocierea libera, analiza id-ului, eului si super-eului, transferul si contratransferul.
Apoi, in jurul anilor 1920, a aparut psihoterapia comportamentala, bazata pe principiile conditionarii operante, conditionarii clasice si teoriei invatarii sociale. Psihoterapia comportamentala a inceput sa fie utilizata ca psihoterapie pentru fobii.
In Europa s-au dezvoltat abordari in psihoterapie bazate pe filozofia existentiala.
O alta scoala de psihoterapie a fost fondata in anii 1950 de Carl Rogers: psihoterapia centrata pe persoana, pornind de la principiile existentialismului si piramida trebuintelor umane a lui Abraham Maslow. Gestalt- terapia a fost promovata de Fritz si Laura Perls, apoi comunicarea non-violenta, de catre Marshall Rosenberg si analiza tranzactionala, de catre Eric Berne. Mai tarziu aceste abordari au ajuns sa fie cunoscute ca si psihoterapie umanista.
In anii 1960 Albert Ellis a infiintat scoala de psihoterapie rational- emotiva, iar Beck scoala de psihoterapie cognitiva. In anii 1970 psihoterapia cognitiva si cea comportamentala s-au unit in ceea ce astazi poarta numele de psihoterapie cognitiv- comportamentala.
Hipnoza clinica a fost modernizata si promovata de Milton Erickson
In timp au aparut o multitudine de scoli de psihoterapie: psihoterapie sistemica familiala, psihodrama, art-terapie, logoterapie, psihoterapie psihanalitica, etc. La ora actuala se tinde spre integrarea in psihoterapie: psihoterapia integrativa.

Tags

Comments are closed