Chiar daca esti un psihoterapeut care considera ca nu prea are de-a face cu spiritualitatea, este nevoie sa cunosti o serie de aspecte legate de credintele spirituale si religioase din cateva motive foarte simple:
– 92% din oameni se considera a fi spirituali, intr-o forma sau alta
– 63% din oameni sustin ca religia este foarte importanta in viata lor
– 74% dintre oameni cred in existenta unei vieti dupa moarte
– 63% din oameni cred in Biblie
Este rezonabil astfel sa presupunem ca religia si spiritualitatea sunt relevante pentru cei mai multi dintre clientii nostri. Desi chestiunile spirituale sau religioase nu sunt de multe ori principalele puncte de tratament in psihoterapie, ele sunt relevante pentru viata clientului, definind valorile, credintele si alegerile sale in viata.
Ca urmare, religia si spiritualitatea sunt importante pentru a intelege problemele clientului, avand in vedere ca problemele sale pot implica conflicte religioase, crize privitoare la credinta, sentimentul de alienare legat de religie sau sporitualitate, etc. In al doilea rand, spiritualitatea si religia pot fi resurse de suport pentru client astfel incat sa atingem obiectivele psihoterapeutice.
In prima faza a psihoterapiei este util sa evaluam clientul inclusiv in ce priveste valorile sale spirituale. Aceasta nu inseamna ca este necesar sa ne adresam chestiunilor religioase in cursul psihoterapiei, dar daca nu intrebam niciodata nimic despre aspectele spirituale, clientul poate presupune ca astfel de lucruri nu le poate discuta cu psihoterapeutul.
Comments are closed