De mai mult de 20 de ani, oamenii care vin în cabinetul meu mi-au împărtășit secretele, temerile și speranțele lor. Au mărturisit greșeli, au explorat iubirea și relațiile, au lucrat asupra traumelor din copilărie, au analizat vise și coșmaruri; unii au venit câteva ședințe, alții au urmat un demers psihoterapeutic de ani întregi.

Din când în când, câte un client mă întreabă: „Cum poți să-ți petreci viața ascultând oamenii care se plâng? Nu aș putea să o fac niciodată”. O astfel de afirmație arată că probabil persoana în cauză nu ar putea fi psihoterapeut.

Dacă te gândești să devii psihoterapeut, probabil ar trebui să ai următoarele calități:

1. Ești o persoană căreia îi plac oamenii

Te bucuri să petreci  timp cu oamenii, te simți energizat de schimburile emoționale și ești interesat de mediul de viață al oamenilor. Îți place să auzi povești și să ai o legătură strânsă cu ceilalți. Chiar dacă ești timid, discuțiile te invigorează.

2. Ești un ascultător bun

Tu ești „terapeutul” desemnat în grupul tău social. Prietenii îți spun secretele și caută sfatul tău. Fără îndoială, pentru că ești un ascultător bun. Această abilitate este baza psihoterapiei – nu sfaturi, analize sau îndrumări. Oamenii au încredere și se deschid către ascultători buni. Când oamenii se simt auziți și înțeleși, începe vindecarea.

3. Ești analitic

Ești fascinat de comportamentul uman și te întrebi ce îi face pe oameni să se comporte într-un anume fel.

4. Ești un altruist.

Îți place să ajuți oamenii. Faptul că îi ajuți pe ceilalți te reîncarcă, dă sens vieții tale și îți crește respectul de sine.

5. Te-ai luptat cu anxietatea sau depresia

Mulți oameni își fac griji că propriile probleme îi împiedică să devină psihoterapeuți. Dar mulți dintre cei mai buni psihoterapeuți s-au luptat cu propriile lor probleme emoționale. Lupta cu demonii personali te face să fii mai empatic și să ai capacitatea crucială de a te identifica cu ceilalți.

Tags

Comments are closed