Pentru fiecare psihoterapeut bun exista cel putin 4 psihoterapeuti slabi. Unele semne ca o persoana este un psihoterapeut slab sunt usor de vazut, in timp ce altele nu sunt atat de evidente. Pentru aproape oricine este clar ca daca psihoterapeutul nu respecta confidentialitatea, nu raspunde niciodata la telefon, vorbeste prea mult despre el insusi, se uita tot timpul la ceas sau vorbeste la telefon in timpul sedintei de psihoterapie, ar fi bine sa iti gasesti un alt terapeut. Pe de alta parte, pot exista semne mai subtile si mai dificil de identificat ca psihoterapeutul este slab pregatit sau are trasaturi de personalitate care nu il fac potrivit pentru o astfel de meserie:

  1. Te aude, dar nu te asculta. Se presupune ca psihoterapeutul ar trebui sa inteleaga sau cel putin sa se straduiasca sa inteleaga ceea ce ii spui. Daca ai mereu senzatia ca nu pricepe, probabil asa si este, ceea ce inseamna ca psihoterapeutul are inca o serie de probleme proprii destul de serioase, care nu sunt rezolvate, ceea ce il impiedica sa inteleaga ce ii spui pentru ca vede totul printr-un filtru propriu deformat.
  2. Incearca sa iti impuna ce sa faci. Este in regula ca un psihoterapeut sa isi spuna parerea daca ii ceri un sfat, dar nu ar trebui sa insiste sa faci lucrurile intr-un anume fel. Daca insista, inseamna ca are dificultati privitoare la exercitarea controlului.
  3. Te incurajeaza sa ii invinovatesti constant pe ceilalti pentru problemele tale, sau, dimpotriva, te considera pe tine vinovat pentru tot ce se intampla. Bineinteles, psihoterapeutul tau trebuie sa fie de partea ta, insa este important sa iti asumi responsabilitatea pentru propria persoana, fara a neglija faptul ca pot exista situatii de viata pe care nu le poti controla.
  4. Te preseaza sa vorbesti despre ceva ce nu doresti inca sa discuti. Un psihoterapeut bun trebuie sa aiba rabdare cu clientul sau – te poate ghida, dar nu are dreptul sa te preseze sa vorbesti despre ceva daca doresti sa schimbi subiectul.
  5. Psihoterapeutul persista ca are dreptate atunci cand il contrazici ferm. Chiar daca psihoterapeutul tau are alta parere referitor la ceea ce iti face bine, la randul lui poate gresi. In plus, clientul este intotdeauna cel care simte cel mai bine daca ceva ii face rau.
  6. Tot ceea ce spui este “interpretat psihoterapeutic”. Nu tot ceea ce ii spui psihoterapeutului trebuie interpretat. Uneori exista situatii in care nu ai nevoie de altceva decat de intelegere.
  7. Psihoterapeutul este nemiscat si nu pare a avea vreo reactie atunci cand plangi. O astfel de atitudine raneste clientul sau il determina sa se opreasca din plans, desi ar fi avut nevoie sa se descarce. Un psihoterapeut care nu te lasa sa plangi atat cat ai nevoie, fiind alaturi de tine intr-un astfel de moment, are cel mai probabil probleme nerezolvate la nivel emotional.
  8. Nu se consulta cu alti psihoterapeuti. Desi psihoterapia este confidentiala, orice psihoterapeut, indiferent de nivelul sau profesional, are nevoie de supervizare sau intervizare cu colegii. Daca considera ca face totul foarte bine si nu are nevoie de nici o alta parere de la colegi, mai bine fugi. Cel mai probabil ai un psihoterapeut narcisist.
  9. Psihoterapeutul te trateaza ca fiind inferior, intr-o maniera subtila. Nu poti spune exact ce iti da aceasta impresie, dar ai senzatia ca ceva nu e in regula cu tine, poate pentru ca nu te ridici la inaltimea asteptarilor psihoterapeutului tau sau nu ii urmezi sfaturile.
  10. Nu accepta faptul ca a gresit. Insista sa faci lucrurile intr-un anume fel, sau te preseaza sa ai un anumit tip de interactiune cu cineva, ori este convins ca ai o anumita problema, desi tu nu simti asta. Uneori nu vedem aspecte legate de propria persoana, dar exista situatii in care psihoterapeutul se poate insela. Un psihoterapeut bun va accepta intotdeauna perspectiva clientului sau, luand in considerare posibilitatea ca s-ar putea sa fi gresit.
  11. Psihoterapeutul se concentreaza frecvent pe un singur aspect. De exemplu, reduce totul la o anumita emotie (cel mai frecvent frica sau furia), ori evita sa proceseze emotiile, sau discuta mereu despre o credinta pe care o ai. Problemele umane nu se reduc la un singur aspect si este important sa exploram toate fatetele unei anume dificultati pe care o are clientul.
  12. Insista sa prelucreze o trauma la cateva zile sau ore dupa ce s-a intamplat. O astfel de practica nu face altceva decat sa adanceasca trauma si problemele emotionale asociate. Toate studiile in psihoterapie la ora actuala arata ca cea mai mare greseala este sa “facem psihoterapie” cu cineva dupa un incident critic. In astfel de situatii nu se aplica decat interventii suportive.
Tags

Comments are closed