Teoria hipnoanalizei tranzactionale spune ca personalitatea noastra este formata din mai multe parti. In cadrul psihoterapiei Eul constient este incurajat sa vina in contact cu celelalte parti ale personalitatii. Scopul este acela de a ajunge in contact cu aspecte reprimate, de a stimula constienta si de a incuraja comunicarea minte-corp.

Integrarea are loc prin dialog, imagerie, arhetipuri, amintiri si sentimente, integrarea trecutului, prezentului si viitorului.

Hipnoanazlia tranzactionala este in fond o combinatie de hipnoza cu analiza tranzactionala. Se pleaca de la conceptele teoretice ale anlizei tranzactionale care sunt integrate in intreventiile hipnotice si interpretarea a ceea ce s-a intamplat in transa se realizeaza in acord cu principiile analizei tranzactionale. Mai mult decat atat, se pleaca de la conceptia ca mintea si corpul formeaza un intreg, si acesta este motivul pentru care hipnoanaliza tarnzactionala este atat de utila in tratamentul afectiunilor somatice de cauza psihologica sau cu componenta psihologica importanta.

Rene Descartes (1596-1650) impartea fiinta umana in 2 componente: corpul si mintea, si aceasta conceptie a dominat filozofia vestica multa vreme. Si de atunci incoace psihologii si medicii au incercat sa trateze mintea si corpul ca pe un intreg.

Tensiunile, stresul, emotiile negative sunt stocate in corp si pot da nastere la tulburari psihologice sau somatice. Unele persoane somatizeaza in loc sa-si exprime sentimentele, si ca adevar general persoanele care isi exprima emotiile mai putin somatizeaza mai mult.

Teoria hipnoanalizei tranzactionale sustine ca pe parcursul vietii dezvoltam multe forme de aparare impotriva amenintarilor reale sau imaginare. Putem avea aritmii cardiace, de exemplu datorita anxietatii. Mecanismele de aparare functioneaza pe mai multe nivele:

1. La nivel emotional, incluzand reprimarea sentimentelor cum sunt mania, anxietatea, panica, disperarea, durerea sau tristetea.

2. La nivel spiritual, incluzand negarea dragostei si a dorintei de a iubi.

3. La nivel muscular, prin dezvoltarea unei tensiuni musculare care protejeaza persoana de exprimarea nivelului emotional sau spiritual, pe care un indrazneste sa le exprime.

4. La nivelul Eului, prin mecanisme cum sunt negarea, neincrederea, invinovatirea, proiectia, rationalizarea, intelectualizarea.

Mecanismele de aparare trebuie luate in considerare la toate aceste nivele.

Cele patru nivele se intrepatrund, astfel ca tensiunea musculara poate fi expresia unei anxietati reprimate. Si pentru a ajunge la cauzele reprimarii este de cele mai multe ori nevoie sa ne intoarcem la copilarie. Aici intervine “partea de analiza tranzactionala” care spune ca suntem constituiti la nivel psihologic din Adult, Copil si Parinte. Copilul este acea parte care inmagazineaza sentimentele, gandurile si comportamentele din copilarie, lucrurile invatate de la persoanele care au avur grija de noi in copilarie, etc. Accesand aceasta parte putem deveni constienti de emotii reprimate care ne produc probleme in viata adulta.

Un exemplu de interventie hipnotica de tip hipnoanaliza tranzactionala este metafora “Copilul interior”.

Tags

Comments are closed