Cei mai multi copii prezinta un grad de teama atunci cand se apropie prima zi de scoala, dar ce inseamna frica atunci cand copilul este terorizat de gandul ca va fi separat de parintii sai pentru a merge la scoala?  Aceasta frica coplesitoare poate fi semnul anxietatii de separare, o tulburare caracterizata de frica extrema a copilului scolar de a fi separat de persoanele iubite.

Pana la 5% din copiii cu varsta intre 7 si 11 ani sufera de anxietate de separare. In cazurile grave, anxietatea de separare afecteaza performanta scolara a copilului si interactiunile sale sociale, putand face dificila insasi dezvoltarea fizica si emotionala a copilului.

Atunci cand ne pregatim pentru un nou an scolar, exista o serie de semnale care ne spun ca un copil sufera de anxietate de separare:

  • Se ingrijoreaza ca in urma separarii se vor intampla lucruri rele. Frica se poate declansa cand copilul merge la scoala, sau cand parintii pleaca la serviciu sau iasa in oras.
  • Refuzul de a merge la scoala: atunci cand va lasati copilul la scoala, acesta incepe sa planga, sau face crize, sau pur si simplu refuza sa mearga la scoala.
  • Dificultati de concentrare asupra temelor. Urmariti semnele de dificultati scolare, de exemplu incapacitatea de a urmari instructiunile, concentrarea in clasa sau pentru temele de casa.
  • Evitarea activitatilor in afara casei. Pentru a limita timpul petrecut departe de casa, copilul poate evita sa participe la diverse activitati.
  • Dificultati cu somnul. Copilul poate avea dificultati sa adoarma daca nu este prezent unul din parinti sau o alta persoana adulta, sau vine in dormitorul parintilor in timpul noptii, fiindu-i teama de separare. In unele situatii poate avea cosmaruri privitoare la separare.
  • Simptome fizice frecvente. Copilul poate avea dureri de cap, sau ii este teama sa nu se inece sau sa nu vomite, sau are dureri de stomac in dimineata zilelor cand trebuie sa mearga la scoala.
Tags

Comments are closed