De ce vrei să devii psihoterapeut?

Gândește-te la cum ai ajuns la concluzia că îți dorești să fii psihoterapeut. Poate că a fost o combinație de lucruri diferite. Poate că ai fost intrigat de un curs de psihoterapie sau ai admirat un psihoterapeut pe care l-ai văzut cândva la televizor. Ar putea fi chiar gândul: „Vreau să ajut oamenii”. Deși aceasta este o rațiune excelentă, o mulțime de profesii au legătură cu a îi ajuta pe ceilalți, deci din nou, de ce să fii psihoterapeut? Încercând să răspunzi la această întrebare, s-ar putea să faci o listă cu toate motivele atrăgătoare pentru a selecta această carieră, însă cel mai important este să îți placă.

Ce fel de psihoterapeut?

O concepție greșită comună despre psihoterapie este că există o cale singulară. Pe măsură ce domeniul se extinde, termenul psihoterapeut a evoluat incontestabil de-a lungul timpului. În întreaga lume, profesioniști care se numesc psihiatru, psiholog, consilier și asistent social, se pot referi la ei înșiși ca psihoterapeuți.

Unde te vezi în viitor?

Acum că ai luat în considerare motivul și ai reflectat asupra tipului de psihoterapie care ți se potrivește, continuăm vizualizarea. Unde te gândești să lucrezi? Te vezi într-un spital? O agenție comunitară? Poate că ești atras de terapie ca a doua profesie și lucrezi în prezent ca profesor. Sau poate că cel mai potrivit pentru tine este să lucrezi într-un cabinet privat. Desigur, este posibil să nu știi cu adevărat până când nu vei fi în acel moment din viața ta, dar a reflecta la dorințele tale te poate ajuta să procedezi în consecință.  

Ce crezi despre sănătatea mentală și psihoterapie?

Înainte de a începe formarea profesională pentru a deveni psihoterapeut, este esențial să te asiguri de convingerea că psihoterapia este esențială pentru tratamentul problemelor emoționale și de sănătate mentală.  

Ai abilități?

Deși un program de formare de calitate te va ajuta în dezvoltarea abilităților de care ai nevoie pentru a fi un psihoterapeut eficient, multe abilități esențiale nu sunt exclusiv apanajul psihoterapiei. Poate fi util să ai în vedere dacă calitățile fundamentale ale unui psihoterapeut se aliniază cu cine ești deja înainte de formare:

Ai inteligență emoțională crescută?

Ai abilități bune de ascultare?

Poți să nu îi judeci pe ceilalți?

Excelezi în rezolvarea problemelor?

Poți menține granițe sănătoase?

Poți învăța să îți îmbunătățești aceste abilități în formarea viitoare, dar dacă ești deja talentat în aceste domenii fundamentale acesta poate constitui un mare avantaj. Pe de altă parte, dacă te lupți serios cu diverse probleme în aceste domenii, viitoarele tale experiențe în cursul formării în psihoterapie pot fi destul de dificile.

Tags

Comments are closed