Majoritatea clienților știu că unele dintre cele mai bune sesiuni de psihoterapie se întâmplă atunci când nu știu care va fi subiectul lor de discuție. În absența unui eveniment extern de povestit, inconștientul reușește să se insereze în ceea ce apare ca un gând aleator încă din primele minute ale sesiunii.

Cu siguranță nu este nimic în neregulă în a vorbi despre evenimentele săptămânii într-o ședință de psihoterapie. Dar tărâmul psihoterapiei este intern. Nu vreau să spun că ar trebui să începem să vorbim de exemplu despre mamele noastre. Trecutul este relevant doar atunci când a fost activat în prezent. Dar în mod similar, evenimentele întâmplătoare ale săptămânii sunt relevante numai atunci când nu sunt întâmplătoare, ci mai degrabă legate de problemele cheie pe care le avem în lumea noastră interioară.

Psihoterapeuții sunt adesea conștienți de mai multe teme generale la care lucrează clientul lor. Câteva exemple ar fi:

  • Să învețe cum să fie apropiat fără a se simți sufocat
  • Să-și exprime furia fără teama de abandon
  • Să învețe cum să fie separat fără a se panica
  • Să-și exprime dragostea fără teama de a fi compromis
  • Experiența autentică de a fi văzut /auzit /cunoscut
  • Capacitatea de a-i putea vedea /auzi /cunoaște pe ceilalți ca entități separate
  • Dezvoltarea unei viziuni integrate asupra lor și a celorlalți, care să includă binele/răul și iubirea/ura

Atunci când clienții își pot urmări propriile teme, ei pot aduce informații relevante, realizări cheie din cursul săptămânii, experiențe care au adus la suprafață sentimente sau gânduri repetitive sau noi. Este foarte probabil să facă referire la discuțiile din ședințele de psihoterapie anterioare pentru a încorpora noile gânduri pe care le-au avut.

Iată câteva sfaturi pentru a decide despre ce ați putea vorbi în ședințele de psihoterapie astfel încât să vă cunoașteți mai bine.

  • Ce întrebări vă puneți în timpul săptămânii? Ce se strecoară în gândurile dvs.  în mod regulat? Chiar dacă sunt lucruri precum anxietatea legată de bani, acestea pot conduce la conversații interesante.
  • Discutați cu psihoterapeutul despre problemele cheie la care lucrați împreună.
  • Încercați să rețineți visele, în special cele pe care le aveți în noaptea dinaintea unei ședințe de psihoterapie, deoarece acestea sunt încercarea sinelui vostru inconștient de a vă alerta cu privire la preocupările dvs., uneori în formă simbolică.
  • Încercați să rețineți momentele din zi în care visați cu ochii deschiși și temele pe care le conțin. Poate fi prea revelator să raportezi detaliile unui vis de zi psihoterapeutului tău, dar elementele conțin dorințele și aspirațiile dvs.,
  • Discutați cu partenerul dvs. sau cu un prieten apropiat despre problemele majore din viața dvs. care, în viziunea lor, vă pot împiedica să trăiți viața pe deplin.

Dacă plângi la un film sau la un cântec, încearcă să ignori detaliile și explică-ți cu voce tare ce este trist în legătură cu asta și vei găsi tema pe care ți-o transmite. Oamenii nu plâng toți în aceeași parte a filmelor sau a cântecelor; dacă vă simțiți sufocat, este relevant.

Viața poate fi atât de incredibil de bogată și plină. Merită să rezolvăm câteva probleme de bază direct de la rădăcină pentru a ne elibera și pentru a ne putea trăi viața cu sinceritate și deschidere.

Tags

Comments are closed