Ni se spune ca perioada Craciunului ar trebui sa fie cea mai fericita perioada a anului, fiind o ocazie de a ne bucura impreuna cu familia, prietenii si colegii. Totusi, conform Institutului National de Sanatate din SUA, Craciunul este perioada de an in care apare o incidenta crescuta a depresiei. Spitalele si politia raporteaza existenta unui numar crescut de tentative suicidare si de suicid. Psihiatrii si psihoterapeutii spun ca in preajma Craciunului creste numarul de pacienti care se plang de simptome depresive.
De ce? Unul din motive poate fi acela ca in timpul iernii creste incidenta tulburarii afective sezoniere, dar probabil cea mai importanta cauza sunt expectantele nerealiste si excesul de auto-analiza.
Unii devin depresivi sau furiosi pentru ca exista o comercializare excesiva a Craciunului, accentul cazand asupra cadourilor si activitatilor sociale “perfecte”. Altii devin depresivi pentru ca incep sa se angajeze in auto-analiza excesiva si ruminatii privitor la nedreptatile vietii, comparandu-se cu persoanele care par sa aiba mai multe lucruri sau par sa faca mai multe lucruri. In plus, exista o presiune comerciala si auto-indusa de a cheltui cat mai multi bani si chiar de a intra in datorii pentru a face fata cumparaturilor excesive. Sunt si persoane carora nu le place Craciunul datorita expectantelor de a se intalni cu familia si cu persoane cu care mai degraba nu ar dori sa se intalneasca. Si nu in cele din urma, multi oameni se simt singuri de Craciun din cauza ca si-au pierdut slujba sau au pierdut o persoana iubita.
Craciunul a devenit o perioada dificila pentru multe persoane din societatea actuala. Pentru cei care nu dificultati deosebite, este o ocazie de a incerca sa ii inteleaga pe cei care sunt depresivi. Pentru cei care sunt depresivi, este o ocazie pentru a incepe sa gandeasca, sa simta si sa actioneze in modalitati care sa ii elibereze de trecut.
Comments are closed