Amanarea constanta de a face diverse lucruri se numeste procrastinare si este o metoda de auto-sabotare. Exista multe modalitati de evitare a succesului in viata, dar cea mai sigura modalitate este procrastinarea – astfel ne punem singuri piedici si alegem o cale care sa aiba efecte negative asupra performantelor noastre. Dar de ce ar face oamenii asa ceva?
Procrastinarea nu este o problema de gestionare a timpului sau de planificare. Oamenii care amana sa faca diverse lucruri nu au dificultati de estimare a timpului. Pe de alta parte, procrastinarea este un comportament invatat si nu innascut. Procrastinarea se invata in familie, dar nu in mod direct. Este un raspuns la un stil autoritar al parintilor. Daca un copil are un tata foarte autoritar, controlant si dur, copilul nu reuseste sa invete auto-reglarea- adica internalizarea propriilor intentii si capacitatea de a actiona conform acestora. Procrastinarea poate fi chiar o forma de rebeliune inconstienta fata de parinti. Si mai mult, cei care au ca mecanism de auto-sabotare procrastinarea apeleaza de multe ori la prieteni pentru sprijin, iar acestia reintaresc procrastinarea prin faptul ca tolereaza diverse scuze care vin din partea celui care are tendinta de a amana lucrurile in mod constant.

Procrastinarea este un indicator al riscului crescut de consum de alcool in exces. De multe ori procrastinarea se asociaza consumului crescut de alcool, ca generalizare a problemelor de auto-reglare. Cei care procrastineaza au de asemenea tendinta de a se minti singuri, spunandu-si lucruri gen “Am suficient timp, nu ma grabesc niciunde”, “Voi avea mai mult chef sa fac asta maine”, “Lucrez mai bine sub presiune”, etc. Si se auto-protejeaza spunandu-si ca nu e important sa faca anumite lucruri.

Cei care procrastineaza cauta de fapt in mod activ tot felul de lucruri care sa le distraga atentia, mai ales genul de lucruri care nu necesita mare implicare din partea lor. Verificarea e-mail-urilor sau a paginilor de facebook este perfecta pentru distragerea atentiei. De fapt, se sustrag de la reglarea emotionala.

Exista trei tipuri principale de oameni care procrastineaza:

  1. Cei care cauta adrenalina din ultimul moment, pentru a isi crea o forma de euforie.
  2. Evitantii, carora le este teama fie de esec, fie de succes.
  3. Persoanele care au dificultati in a lua o decizie, astfel ca beneficiul inconstient este lipsa responsabilitatii pentru decizia luata.

Din pacate procrastinarea prezinta o serie de dezavantaje majore: insomnia, probleme ale sistemului imunitar si distrugerea in timp a relatiilor profesionale si uneori personale. Partea buna este ca procrastinarea este un comportament care poate fi schimbat prin coaching sau psihoterapie structurata. In plus, aceste persoane au nevoie sa traiasca intr-un mediu structurat alaturi de cineva care le poate oferi structura.

Category
Tags

Comments are closed