Desi la sala de sport la care merg, ca de altfel la toate salile de acest gen, exista muzica in fundal, intotdeauna prefer sa iau cu mine un player si sa ascult propria lista de melodii. Presupun ca destul de multa lume face asta. Si ca si mine, probabil toti cei care asculta muzica in timp ce fac sport, gasesc ca e mai usor si mai placut asa. Fiind psihoterapeut de meserie, m-am intrebat de ce se intampla asa: adica de ce e mai placut sa faci sport pe muzica? De altfel si marile magazine au muzica in fundal… se pare ca suntem mai inclinati spre cumparaturi in timp ce o ascultam.

Neurobiologii spun ca muzica face ceva unic: stimuleaza creierul prin conexiunile emotionale create. De fapt, muzica schimba structura creierului nostru – un lucru constatat de exemplu la muzicieni, la care corpul calos (care leaga intre ele cele doua emisfere cerebrale) este mult mai dezvoltat. Muzica mai face insa ceva si mai extraordinar pentru creierul nostru: accelereaza raspunsul neuronilor la orice stimul din mediul extern.

Creierul nostru este format din miliarde de celule – neuronii-, care folosesc curentul electric pentru a comunica unii cu ceilalti. Toti acesti neuroni la un loc desfasoara o activitate electrica impresionanta, care poate fi detectata folosind electroencefalografia, prin care inregistram tiparul descarcarilor electrice din creier. Aceste tipare electrice sunt un fel de unde, de patru feluri:

– undele beta, care au o frecventa de 14-30 Hz, care apar atunci cand suntem concentrati sau ne gandim la ceva anume si se intensifica foarte mult in cazul in care suntem anxiosi sau bolnavi;

– undele alfa, cu frecventa de 8-13,9 Hz, care apar atunci cand suntem relaxati, inainte de a adormi sau cand meditam;

– undele theta, de 4-7,9 Hz, care sunt tipice atunci cand visam in timpul somnului, dar si atunci cand ne straduim sa invatam ceva, cand avem o experienta emotionala sau schimbam un comportament; si

– undele delta, cu frecventa de 1-3,9 Hz, care apar mai ales in somn (atunci cand nu visam).

Cei mai multi dintre noi ne petrecem mare parte din viata emitand in special unde beta- suntem concentrati, alerti, dar si oarecum stresati. Dar invatam lucruri noi numai atunci cand creierul intra pe frecventa mai joasa a undelor alfa – asa invatam o limba straina, indeplinim sarcini mai elaborate si avem performante sportive crescute. Acest lucru se intampla fiindca in starea alfa se secreta in creier substante chimice care ne fac sa ne simtim bine (endorfinele de exemplu).

Daca meditam de exemplu, tiparele undelor noastre cerebrale se modifica treptat, ajungand de la unde beta la unde alfa. Dar tiparul undelor cerebrale se schimba si functie de stimulii externi. Daca ascultam un sunet cu frecventa de 495 Hz sau 505 Hz (muzica), automat creierul schimba frecventa undelor cerebrale in alfa. De aceea ne place sa ascultam muzica atunci cand facem sport – undele alfa sunt expresia eliberarii acelor substante chimice din creier care ne ajuta sa avem performante crescute.

Tags

Comments are closed