In aceasta dimineata am fost trezita brusc de sunetul telefonului la ora 8 si jumatate. Si inca ma simt ca un fel de zombie patru ore mai tarziu. Imi aminteste de vremurile in care bunica incerca sa ma trezeasca dimineata la 7, atunci cand eram in vacanta, si sa ma convinga sa dorm dupa-amiaza, cand eu eram plina de energie. Ma certa mereu pentru orarul meu de somn, dar de indata ce ma lasa in pace reveneam la el – niciodata nu mi-a fost confortabil sa adorm la 11 seara si sa ma trezesc dimineata devreme. Peste multi ani am aflat ca asta se intampla datorita unei caracteristici innascute numita cronotip.
Cronotipul este un ceas biologic, un mecanism intern care ne ajuta sa masuram timpul si sa ne reglam ritmul corpului si al activitatilor pe care le desfasuram. Acest ceas biologic ne spune cand sa mancam, cand sa ne culcam, cand sa ne odihnim si cand sa devenim activi. Tot ceasul biologic este cel care ne permite sa ne orientam in timp, fiind determinat genetic.
Acest ceas biologic este controlat de o parte a sistemului nervos central, numita hipotalamus, care permite sincronizarea bioritmului cu ciclul de 24 de ore al rotatiei pamantului. Iar acest ceas biologic incepe sa functioneze inainte sa ne nastem si se dezvolta apoi in timp – inca de la varsta de 7 luni copiii incep sa aiba un cronotip anume, dar abia in jur de 20 de ani ne adaptam unui ciclu de 24 de ore.
Cronotipul se refera la timpul preferat al zilei pentru activitate si somn, avand baza genetica (degeaba incerca bunica sa ma determine sa imi schimb orarul de somn… ). Aceasta preferinta sau cronotip influenteaza comportamentele noastre, precum si functionarea noastra cognitiva pe parcursul zilei. Dar cronotipul nu influenteaza numai ora la care preferam sa ne culcam sau sau sa ne trezim, ci si temperatura corpului si modul in care ne putem concentra pe parcursul zilei. Ca urmare, performantele noastre pe parcursul zilei sunt diferite, functie de interactiunea dintre cronotip si momentul din zi, ceea ce se numeste “efectul sincron”.
Daca esti tipul matinal te trezesti dimineata pe la 5-6 daca ai libertate completa in planificarea zilei si ai chef sa te culci pe la 8-9 seara. Iar daca trebuie sa te trezesti foarte devreme nu depinzi aproape deloc de ceasul desteptator. Iti este foarte usor sa te trezesti dimineata devreme si esti foarte in forma imediat cum te trezesti. Plus ca iti este foame aproape imediat si te simti foarte odihnit la 6 dimineata. Daca mergi la sala de sport, ora 7-8 dimineata nu e o problema pentru tine, dimpotriva, te simti foarte bine la ora asta. Daca ai putea alege ora la care sa incepi sa lucrezi, asta ar fi intre 4 si 8 dimineata, pentru ca este intervalul orar in care te simti cel mai bine.
Daca ai un cronotip intermediar te trezesti dimineata intre 9 si 11daca ai libertate completa in planificarea zilei si ai chef sa te culci in jur de 12 noaptea. Iar daca trebuie sa te trezesti foarte devreme depinzi intr-o masura destul de mare de ceasul desteptator, cel putin in unele dimineti. Nu iti este usor sa te trezesti dimineata devreme si nu prea esti in forma daca trebuie sa te trezesti la ora 6. Mancare nu vrei sa vezi la o astfel de ora, eventual cafea. De mancat vei manca pe la 11-12. Daca mergi la sala de sport, ora 7-8 dimineata e problematica. Te poti mobiliza daca trebuie, dar preferabil nu. Daca ai putea alege ora la care sa incepi sa lucrezi, asta ar fi cel mai probabil dupa ora 10 dimineata, iar randamentul tau maxim este dupa ora 10-11, pana pe la 14-15, apoi esti cam obosit, insa energia revine seara.
Daca esti tipul nocturn (ca mine) te trezesti dimineata pe la 11-12 (cu un pic de efort 10) daca ai libertate completa in planificarea zilei si ai chef sa te culci noaptea pe la 2-3 sau mai tarziu. Iar daca trebuie sa te trezesti foarte devreme depinzi cu siguranta de ceasul desteptator sau nu dormi bine daca maine ai un eveniment important la care nu vrei sa intarzii, fiindca stii ca trezitul de dimineata iti pune probleme. Nu iti este deloc usor sa te trezesti dimineata devreme si esti semi-zombificat toata ziua daca trezesti la 5. In orice caz, daca te trezesti la astfel de ore nu bei decat cafea si nici aia nu e asa minunata. Cel mai bine ar fi sa te culci la loc. Daca mergi la sala de sport, ora 7-8 dimineata e oribila, cel mai bine e sa faci sport seara, dupa ora 20 Daca ai putea alege ora la care sa incepi sa lucrezi, asta ar fi dupa 11 dimineata, iar noaptea lucrezi foarte bine. E posibil sa fii cel mai activ dupa-amiaza si noaptea, sau dimineata cateva ore si apoi din nou seara si noaptea. Familia mea nu a inteles niciodata de ce ma apuca sa fac curatenie dupa ora 9 seara… Azi insa cu siguranta nu voi desfasura activitati de nici un fel dupa miezul noptii, pentru ca m-am trezit fortat la ora 8. Astept sa vina seara insa, cand voi fi din nou in forma…
Comments are closed