Contratransferul este întotdeauna o creație comună a clientului și psihoterapeutului,, iar în contratransferul subiectiv reacțiile terapeutului la client își au originea în propriile conflicte nerezolvate și anxietățile psihoterapeutului.
Contratransferul este dăunător pentru client atunci când răspunsurile emoționale ale terapeutului rămân neconștientizate și când terapeutul acționează conform acestora. Comportamentul contratransferențial se referă la retragerea implicării personale sau evitarea prelucrării materialului cu care clientul vine în terapie.
Ligiero și Gelso (2002) identifică două tipuri de comportamente contratransferențiale: pozitiv și negativ. Comportamentul contratransferențial pozitiv pare a fi suportiv, dar servește nevoii psihoterapeutului de a evita anumite subiecte. Astfel de comportamente includ sprijinul excesiv acordat clientului, încercările psihoterapeutului de a se împrieteni cu clientul, prea multă auto-dezvăluire și prea multe situații în care terapeutul cade de acord cu clientul. Contratransferul negativ este definit ca și comportamente negative, de exemplu a fi excesiv de critic, punitiv sau rejectând clientul, ceea ce de asemenea servește nevoilor psihoterapeutului. Terapeutul se apără de sentimentele neconfortabile acționând astfel încât să își minimalizeze disconfortul.
Comportamentele care gratifică nevoile psihoterapeutului interferează cu scopurile psihoterapiei sau cu dezvoltarea unei legături emoționale. Comportamentul contratransferențial afectează direct alianța de lucru.
Contratransferul subiectiv se leagă de stilul de atașament al psihoterapeutului: terapeuții cu un stil de atașament sigur își pot folosi sentimentele contratransferențiale reflectând asupra celor declanșate de client și furnizând un feed-back în loc să acționeze conform contratransferului. Organizarea atașamentului de tip adult influențează de asemenea modul în care o persoană gestionează emoțiile proprii. Adulții cu atașament de tip nesigur tind să regleze mai puțin eficient și să fie mai puțin conștienți de propriile emoții.
Comments are closed