Complexul de superioritate este un mecanism de aparare psihologica, in care sentimentele de superioritate sunt folosite pentru a ascunde adevaratul sentiment de inferioritate.

In alte situatii, persoanele cu complex de superioritate cred cu adevarat ca sunt superioare celorlaltora.

Exista persoane care se simt inferioare altora si ca urmare au comportamente care au drept intentie a arata altora ca sunt superiori in ce priveste posesiunile materiale sau au obsesii privitor la infatisarea fizica. Se exprima ca fiind superiori pentru ca le lipseste sentimentul ca sunt adecvati ca persoane.

Alteori, cei care au complexe de superioritate se simt cu adevar superiori altora si nu isi bat capul cu aratarea propriei superioritati.

In viata de zi cu zi termenul de complex de superioritate se refera la opinia foarte buna pe care o persoana o are despre sine. In psihologie, complexul de superioritate nu se refera la o anumita convingere, ci la un tipar de comportamente care exprima credinta persoanei ca este superioara altora.

Aceia care exhiba un complex de superioritate au o imagine de sine care se refera la suprematie. In general nu le pasa de pararea altora despre ei. Acesta este de fapt un paradox: persoanele cu complexe de inferioritate cauta sa se prezinte in cea mai buna lumina posibila, in timp ce aceia cu complexe de superioritate nu incearca sa ii impresioneze pe ceilalti. Ca urmare, imaginea proiectata in exterior poate fi considerata inferioara de catre alte persoane.

Aceasta nu inseamna ca cei cu complexe de superioritate nu isi vor exprima niciodata superioritatea fata de ceilalti, dar in general nu au nevoie sa faca acest lucru. Totusi, uneori vorbesc de parca stiu totul si sunt mai buni decat ceilalti. In cele din urma insa, nu le pasa daca altii sunt de acord cu ei sau nu. Din acest punct de vedere, persoanele cu complex de superioritate au o deficienta cognitiva care se manifesta ca superioritate iluzorie.

Tags

Comments are closed