Unii cercetatori sustin ca persoanele care fac atacuri de panica hiperventileaza mai rapid decat media populatiei si ca hiperventilatia este cea care produce atacurile de panica. Alti cercetatori sustin ca persoanele care fac atacuri de panica sunt mai sensibile din punct de vedere psihologic la dificultatile de respiratie, cum este hiperventilatia, si ca aceasta sensibilitate, impreuna cu gandurile si sentimentele asociate, produc atacurile de panica. Alte teorii sustin ca persoanele cu atacuri de panica sunt sensibile din punct de vedere fiziologic la modificarile de nivel ale dioxidului de carbon, si ca astfel hiperventilatia poate duce la atac de panica.
La Rio de Janeiro s-au realizat cercetari care au demonstrat ca persoanele care au atacuri de panica raspund mai rapid la hiperventilatie comparativ cu cei care nu fac atac de panica.
Totusi se pare ca nu exista o corelatie intre istoricul familial de atac de panica si hiperreactivitatea la hiperventilatie. Cecetarile de la Rio de Janeiro arata si faptul ca teoria conform careia persoanele cu atac de panica ar fi sensibile la nivelul de dioxid de carbon din aer nu pare valida.
Cei care fac atacuri de panica interpreteaza in mod eronat schimbarile fizice produse de hiperventilatie, ajungand astfel sa aiba atacul de panica. Ceea ce pare important este intelegerea vulnerabilittailor neurobiologice ale acestor persoane.
Comments are closed