Eficienta psihoterapiei depinde de multi factori, dar studiile actuala arata ca 13 calitati si abilitati ale psihoterapeutului sunt cheia unei psihoterapii incununate de succes, iar aceste calitati si abilitati la randul lor depind in mare masura de formarea profesionala a psihoterapeutului:

  1. Bune abilitati interpersonale: un psihoterapeut eficient se poate exprima bine pe sine, “simte” ce gandesc si simt ceilalti oameni, iar in ce priveste clientii arata caldura, acceptare, empatie si ce centreaza pe client, nu pe propria persoana.
  2. Capacitatea de a ajuta clientul depinde de masura in care psihoterapeutul ii castiga acestuia increderea. Oamenii isi dau seama in aproximativ 50 de milisecunde daca pot avea incredere in alta persoana sau nu. Un psihoterapeut bun comunica verbal si non-verbal clientului sau ca este o persoana de incredere.
  3. Dorinta de a stabili o alianta cu clientul. Cel mai bun factor predictiv al psihoterapiei este sentimentul clientului ca se afla intr-o relatie de colaborare cu psihoterapeutul sau- adica s-a format o alianta terapeutica. Un bun psihoterapeut poate forma o alianta terapeutica cu multe tipuri de clienti.
  4. Abilitatea de a furniza o explicatie pentru simptomele clientului si de a adapta aceasta explicatie pe masura schimbarii cricumstantelor. Clientii doresc sa stie de ce au anumite simptome, chiar daca vin pentru prima data la o sedinta de psihoterapie. Un psihoterapeut eficient va furniza o explicatie pe care clientul sa o poata intelege, dar in acelasi timp poate modifica aceasta explicatie functie de modul in care evolueaza tratamentul.
  5. Capacitatea de a realiza un plan de tratament acceptabil. Un bun psihoterapeut realizeaza o evaluare a clientului inca de la inceputul psihoterapiei, chiar daca nu este o evaluare formala cu ajutorul chestionarelor standardizate. Planul de tratament este discutat cu clientul si realizat astfel incat sa nu depaseasca capacitatea clientului de adaptare sau schimbare.
  6. Comunicarea increderii in mersul terapiei. Psihoterapeutul eficient va da incredere clientului ca psihoterapia ii este de ajutor. Clientul trebuie sa fie sigur ca psihoterapeutul stie ce face.
  7. Acorda atentie progresului in psihoterapie si comunica acest lucru clientului. Pentru a fi eficient, psihoterapeutul trebuie sa afle cum raspunde clientul la tratament si spune clientului ca isi doreste sa vada imbunatatiri.
  8. Flexibilitate in adaptarea tratamentului pentru particularitatile clientului. Un bun psihoterapeut nu urmareste rigid o schema de tratament si adapteaza interventiile sale la caracteristicile clientului.
  9. Inspira speranta si optimism. Speranta este un motivator excelent si daca clientul simte ca psihoterapia va functiona, jumatate din problema este deja rezolvata. Un psihoterapeut eficient stie cum sa mentina echilibrul intre realism si speranta.
  10. Sensibilitate culturala. Psihoterapeutul respecta atitudinile, cultura, relatiile familiale si apartenenta religioasa sau spirituala a clientului, fara a incerca sa impune propriile valori.
  11. Insight privitor la propria persoana. Un psihoterapeut bun este constient de sine si poate separa problemele proprii de cele ale clientului. Freud se referea la acest fenomen de “contratransfer” ca fiind situatia in care psihoterapeutul poate separa emotiile proprii de cele ale clientului.
  12. Se bazeaza pe ultimele cercetari in domeniu. In mod ideal, ca psihoterapeuti ar trebui sa stim ce arata ultimele cercetari privitor la interventiile eficace pentru diverse patologii sau tipuri de clienti.
  13. Implicare in formarea si educatia continua. Pentru a fi la curent cu ultimele cercetari si descoperiri in psihoterapie este nevoie sa continuam sa ne documentam si sa participam la workshopuri si schimburi de informatii cu colegii. Sa nu uitam ce mult s-a schimbat psihoterapia in ultimii 50 de ani…
Tags

Comments are closed