Povestile clasice ne învaţă despre diferite valori: “Cărţile junglei” despre respect şi prietenie, “Pinocchio” despre dragoste, devoţiune şi îndrăzneală, “Cenuşăreasa” despre încredere şi armonie, iar “Harry Potter” despre prietenie şi bunătate, pentru a da doar câteva exemple.
Bruno Bettelheim, în „The Uses of Enchantment”, 1976, exemplifică din punct de vedere psihanalitic care sunt mesajele pe care le transmite basmul sau povestea. În „Cei trei purceluşi” este prezentat principiul plăcerii versus principiul realităţii. Acest basm îl învaţă pe copil să nu fie leneş şi să ia lucrurile uşor pentru că poate muri. Planificarea inteligentă ne poate face victorioşi. Este prezentat şi avantajul de a te maturiza, pentru că cel de-al treilea purceluş este cel mai mare şi mai vârstnic.
Casele simbolizează şi progresul istoric al omului de la casa de paie la cea de cărămidă, iar din punct de vedere psihanalitic de la personalitatea dominată de id la cea influenţată de superego şi controlată de ego. Cei doi purceluşi mai tineri trăiesc în conformitate cu principiul plăcerii, căutând gratificare imediată. Cel de-al treilea a învăţat să trăiască în conformitate cu principiul realităţii. Copilul învăţă de asemenea că există posibilitatea de a-şi dezvolta inteligenţa pentru a fi victorios asupra unui oponent mai puternic. Lupul este o proiecţie externă a răutăţii copilului, a dorinţei sale de a devora şi a anxietăţii ca să nu aibă cumva soarta similară lupului.
Copilul înţelege subconştient şi diferenţa dintre a mânca şi a devora, respectiv între principiul plăcerii necontrolat şi cel controlat (purcelul aduce şi mâncare în casă). Purceluşul cel mai mare este superior celor mai tineri (atipic, pentru că in poveşti de obicei fratele cel mai mic triumfă). Copilul poate identifica progresul său, identificându-se pe rând cu fiecare din cei trei purceluşi.
Lupul primeşte ceea ce merită, şi astfel este adus în scenă şi principiul dreptăţii. Dispariţia primilor doi purceluşi nu este dramatică: copilul înţelege că trebuie să ne debarasăm de formele de existenţă anterioare dacă dorim să ajungem într-o formă superioară. Cei trei purceluşi sunt aceeaşi persoană, în stadii diferite (răspunsul lupului este exact la fel). Astfel, gândirea copilului este direcţionată spre propriul său progres şi el poate trage propriile concluzii.
Ce invata copilul tau din basmele si povestile pe care i le citesti?
Comments are closed