Exista destul de multe persoane care confunda psihologia clinica cu psihoterapia, chiar si in randul absolventilor de psihologie. Am auzit de multe ori ca psihologia clinica si psihoterapia sunt unul si acelasi lucru, aducandu-se ca argument faptul ca in cadrul Colegiului Psihologilor din Romania exista o singura comisie pentru ambele specializari: comisia de psihologie clinica si psihoterapie.

In Romania, ca si in majoritatea tarilor europene, distinctia intre psihologia clinica si psihoterapie este clara. Psihologul clinician se ocupa preponderent de diagnostic si evaluare clinica, iar interventiile psihologice se refera la educatia pentru sanatate, consiliere pentru cresterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viata, pregatire preoperatorie, managementul conflictelor, mediere si negociere. Psihoterapeutul se ocupa de psihodiagnostic si evaluare clinica, interventii psihologice in probleme psihologice, psihopatologice si situatii de risc, optimizare si dezvoltare personala, tratamentul tulburarilor psihice, optimizare a proceselor de cuplu, familie, grup, organizatii.

In tara noastra, pentru a deveni psihoterapeut trebuie sa parcurgi o formare acreditata in psihoterapie, in urma careia se elibereaza un aviz de libera practica de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Formarile in psihoterapie se desfasoara in cadrul unei asociatii profesionale acreditate de catre Colegiul Psihologilor din Romania si au durata de 4-5 ani. Dupa primii 3 ani de formare in psihoterapie se obtine un prim aviz de libera practica, ca psihoterapeut sub supervizare. In acest moment se incheie un contract de supervizare cu unul dintre supervizorii din cadrul asociatiei profesionale in care ti-ai desfasurat formarea. Spre deosebire de alte specialitati in domeniul psihologiei, daca faci o formare profesionala in psihoterapie nu va mai fi nevoie sa iti cauti un supervizor, acesta fiind asigurat de catre asociatia profesionala. Cu alte cuvinte, supervizarea este cuprinsa in procesul formativ. Din momentul in care ai acest prim aviz de libera practica, ca psihoterapeut sub supervizare, poti incepe sa practici psihoterapia. Dupa 2 ani obtii apoi avizul de libera practica ca psihoterapeut autonom, moment in care supervizarea se incheie.

Daca iti faci formarea in psihoterapie in cadrul unei asociatii profesionale care este acreditata si de catre asociatia europeana de profil (in cazul nostru Asociatia Europeana de Psihoterapie Integrativa), atunci la finalul formarii poti obtine de asemenea certificatul european in psihoterapie.

Tags

Comments are closed