Team building este un termen utilizat pentru variate tipuri de activitati care au drept scop imbunatatirea relatiilor sociale si definirea rolurilor in echipa, implicand adesea sarcini colaborative. Multe din tehnicile de team building sunt realizate in asa fel incat sa scoata la iveala si sa rezolve problemele interpersonale din cadrul echipei. In decursul timpului, aceste activitati imbunatatesc performanta mediului organizational. Team-building-ul este de altfel fundamentul dezvoltarii organizationale, fiind aplicat in cadrul companiilor mari, al celor de dimensiune medie, in scoli, unitatile militare, la echipajele de zbor si in sport.
Definitia formala a team-building-ului include alinierea scopurilor, construirea unor relatii de munca eficace, reducerea ambiguitatii de rol a membrilor echipei si gasirea de solutii la problemele cu care se confrunta echipa. Team-building-ul este una din cele mai frecvent folosite activitati de dezvoltare a grupurilor in organizatii. Dintre toate activitatile organizationale, studiile arata ca dezvoltarea echipelor ale cel mai mare impact (comparativ cu masurile financiare de exemplu) asupra imbunatatirii performantei organizationale.
Stabilirea scopurilor inseamna obiective clare si scopuri comune pentru individ si echipa. Membrii echipei sunt implicati in planificarea actiunii, astfel incat sa defineasca succesul si esecul, respectiv sa indeplineasca obiective. Scopul este acela de a intari motivatia si a cultiva sentimentul de apartenenta la mediul organizational. Prin identificarea rezultatelor specifice si testarea metodelor interpersonale propuse, echipa isi poate masura progresele.
Clarificarea rolurilor inseamna intelegerea propriului rol de catre fiecare membru al echipei, precum si rolurile si indatoririle celorlaltora. Se reduce astfel ambiguitatea si se promoveaza intelegerea importantei structurii prin activitati desemnate sa defineasca si sa ajusteze rolurile. Este astfel subliniata interdependenta membrilor echipei si valoarea concentrarii asupra succesului intregii echipe.
Rezolvarea de probleme inseamna identificarea problemelor majore pe care le intampina echipa, alaturi de munca colaborativa pentru gasirea de solutii. Un beneficiu suplimentar este acela al imbunatatirii gandirii critice.
Relatiile interpersonale sunt importante pentru imbunatatirea abilitatilor de cooperare in cadrul echipei, cum ar oferirea si cererea de sprijin, comunicarea si impartasirea. Echipele in care exista mai putine conflicte interpersonale lucreaza mai eficient.
Eficacitatea team-building-ului difera substantial de la o organizatie la alta. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand membrii echipei sunt interdependenti, iar team-leader-ul sprijina echipa. Echipele cu peste 10 membrii beneficiaza cel mai mult de pe urma team-building-ului.
Comments are closed