Blocajul creativ sau barierele pentru inspirație pot fi descrise ca fiind incapacitatea de a accesa creativitatea internă. Persoanele cu profesii creative – scriitori, muzicieni, interpreți, artiști – sunt adesea mai afectați de blocaje creative, care pot dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani.

Atunci când blocajele creative ies la suprafață, ele pot afecta munca, performanța și starea de spirit, dar un profesionist în sănătate mentală poate fi capabil să ajute persoana să depășeascăblocajul creativ și să-și folosească din nou creativitatea.

Cauzele blocajelor creative

Oricine ar putea avea un blocaj creativ, din mai multe motive. Mulți scriitori, artiști și muzicieni au descris perioade de creativitate blocată la un moment dat în cariera lor. Poate fi dificil să treci peste un blocaj creativ, dar de multe ori pur și simplu să fii conștient de când, cum și de ce se dezvoltă un blocaj creativ poate ajuta o persoană să lucreze asupraacestuia și să-l împiedice să revină.

Vocea interioară critică, de multe ori utilă în procesul de finalizare a unei lucrări sau în dezvoltarearolului omului în societate, poate ajunge uneori să domine anumite aspecte ale sentimentelor sau comportamentului. Această critică de sine poate fi uneori depășită printr-o meditație focalizată care recunoaște criticul intern, dar nu îl ia în considerare. O nevoie de aprobare poate deasemenea înăbuși procesul creativ. Autorul Jeffrey Eugenides spunea într-un articol pentru New Yorker: “Nimeni nu așteaptă să-ți scrii prima carte. Nimănui nu-i pasă dacă o termini. Dar după prima ta carte, dacă totul merge bine, toată lumea pare să aștepte.”

La unii ar putea apărea teama că munca sau ideile lor nu vor fi apreciate și vor renunța de frica de respingere sau eșec. Teama de necunoscut poate fi, de asemenea, un factor în dezvoltarea blocajelor creative. S-ar putea să vă îngrijorați că o discuție despre anumite idei poate avea circumstanțe neprevăzute și să renunțați la exprimarea acelor idei.

Unele cercetări mai recente, precum cea efectuată de neurologul Alice Flaherty, sugerează o teorie biologică pentru dezvoltarea blocajelor. Cu toate acestea, credința ei că blocajele creative pot apărea din cauza problemelor din lobul frontal al creierului sunt încă controversate.

De asemenea,  blocajele creative pot avea următoarele cauze:

  • Sfârșitul unei relații sau moartea unei persoane dragi
  • Lipsa sprijinului financiar
  • Epuizarea întregii energii creative după afundarea într-o perioadă de creare completă
  • Îndoiala de sine, atât referitoare la capacitate, cât și la talent
  • Respingerea repetată a muncii cuiva
  • Anxietate cu privire la rezultatul unui proiect
  • Nevoia de perfecțiune
  • Dependența de substanțe pentru a fi creativ
  • Debutul unei boli sau afecțiuni medicale
  • Pierdere bruscă a sensului și a scopului în munca cuiva
  • Monolog interior negativ sau critic

Problemele psihologice și blocajele creative

Un blocaj poate fi adesea o situație temporară, dar atunci când cineva se bazează pe creativitate pentru a-și câștiga existența, chiar și un blocaj creativ de scurtă durată poate provoca anxietate, îndoieli și teamă. Unii creatori ar putea începe să se îndoiască de capacitatea lor viitoare de a crea și își provoacă suferință. De asemenea, pot rezulta depresii și sentimente de lipsă de valoare. Mai mult, deoarece producerea și crearea este un aspect semnificativ al identității scriitorilor, artiștilor și al altor creatori, blocajele creative pot avea un impact negativ asupra identității sau sentimentului de sine. Efectele pe care le poate avea asupra stimei de sine pot duce la dezvoltarea îndoielii de sine.

Unii apelează la substanțe pentru a rezolva blocajele creative, iar abuzul de substanțe poate duce la probleme suplimentare, cum ar fi dependența.

Blocajele creative pot fi, de asemenea, să apară împreună cu o problemă de sănătate mentală sau o altă problemă, chiar dacărespectiva problemă are sau nu legatură cu apariția blocajului. O persoană care se confruntă cu depresie sau efectele traumei, de exemplu, poate găsi dificil accesul la creativitate. Schimbările majore ale vieții pot duce, de asemenea, la diminuarea inspirației sau la incapacitatea de a produce muncă creativă. Un psihoterapeut poate ajuta la depășirea acestor blocaje creative.

Tags

Comments are closed