Auto-eficacitatea este definită ca şi credinţă sau expectanţă a persoanei că este capabilă să execute un comportament. Are de-a face cu judecata persoanei asupra a cât de bine poate executa acţiunile necesare pentru a gestiona situaţii viitoare. Respectiv este expectanţa persoanei cum că poate să nu realizeze cu succes anumite comportamente.

Judecata persoanei asupra propriei auto-eficacităţi determină iniţierea sau neiniţierea unui comportament de către persoană, efortul pe care îl va depune pentru a iniţia acel comportament şi cât timp va persista cu acel comportament în faţa obstacolelor sau experienţelor adverse. Cu cât este mai mare auto-eficacitatea, cu atât va fi mai mare performanţa realizată şi cu atât va fi mai mică încărcătura emoţională asociată eforturilor pentru performanţă. Dacă individul simte că succesul este de neatins, nici măcar nu va încerca. Dar dacă persoana crede că efortul poate fi încununat de succes, atunci va depune eforturi pentru a compensa lipsa unei abilități. Totuși, dacă individul percepe că are o abilitate foarte redusă, nu va fi motivat să se angajeze într-un comportament anume.  

Comportamentul, gândirea şi emoţiile umane sunt puternic influenţate de consecinţele anticipate. Aflate în faţa unei crize, persoanele cu o viziune pozitivă asupra viitorului se descurcă mult mai bine comparativ cu cele care nu au o astfel de viziune. Persoanele care se descurcă cu succes în circumstanţe dificile (de exemplu pierderea unui copil, o boală severă, etc.) îşi stabilesc priorităţi, caută activ informaţii, îşi menţin speranţa, plănuiesc modalităţi alternative pentru a aborda problemele şi repetă acţiuni cu mult înainte. Cei care nu se descurcă bine în situaţii stresante cred că viaţa lor este controlată de un factor extern.

Auto-eficacitatea prezice de asemenea reluarea comportamentelor maladaptive. Auto-eficacitatea este implicată în zone cum sunt comportamentul social, auto-reglarea comportamentelor adictive, străduinţa pentru realizări, forţa fizică, alegerea carierei şi dezvoltare . Auto-eficacitatea percepută este un predictor mai bun al comportamentului comparativ cu achiziţia efectivă a performanţei. Bandura spunea că oamenii sunt mai influenţaţi de modul în care îşi văd performanţele decât de performanţă în sine.

Category
Tags

Comments are closed