Abuzul în relație este definit, în ansamblu, ca „un model de comportamente abuzive și coercitive folosite pentru a menține puterea și controlul asupra unui fost sau partener intim actual” și poate atrage orice grad de comportament abuziv. Relațiile abuzive sunt adesea văzute și înțelese acum de publicul larg doar ca extremă și cu adevărat rele atunci când partenerul unuia este dăunător fizic, ceea ce face ușor oamenilor să treacă cu vederea abuzul emoțional.

Este important să înțelegem că abuzul emoțional este la fel de inacceptabil și adesea mult mai greu de detectat. Este esențial să recunoașteți unele dintre semnele că dvs. sau cineva cunoscut s-ar putea să vă aflați într-o relație abuzivă emoțional pentru a putea primi ajutor, dacă este nevoie.

Semne ale abuzului emoțional

  • Sentimente constante de vinovăție sau rușine

Partenerii abuzivi te vor face să te simți adesea că faci ceva greșit și meriți să fii pedepsită atunci când faci ceva ce nu le place. De multe ori vor profita de ocazii pentru a te mustra că ai făcut ceva „greșit” pentru a deține puterea asupra ta și pentru a te face să simți rușine sau vinovăție și să facă ceea ce își doresc.

  • Glume la adresa partenerului

Abuzatorii fac adesea glume în detrimentul partenerilor lor. S-ar putea să facă un comentariu răutăcios și să-l transmită sub formă de sarcasm sau să-ți spună că ești „prea sensibilă”, dar îl folosesc pentru a-ți reduce respectul de sine.

  • Gaslighting

Gaslighting-ul este o formă de manipulare emoțională folosită de abuzatori prin care distorsionează realitatea partenerilor pentru propriul lor interes personal. S-ar putea să pretindă că niciodatănu au spus sau au făcut ceva astfel încât să poată rescrie narațiunea pentru a arăta ei mai bine. Scopul gaslighting-ului este de a inspira îndoieli de sine în partener, astfel încât aceștia consideră că sunt de vină, ceea ce nu este acceptabil și reprezintă un semn că cineva este abuzat mental și manipulat.

  • Gelozie extremă

Gelozia poate deveni extrem de toxică într-o relație dacă este folosită pentru a controla un partener. Devine un semn de abuz emoțional atunci când abuzatorul controlează aplicațiile de socializare ale partenerului sau se înfurie extrem de tare pepartenerul său dacă acesta petrece  timp cu cineva de sex opus.

  • Controlul asupra întregului timp al partenerului

Deși dorința de a petrece timp împreună cu partenerul este o parte normală a relației, aceasta devine toxică atunci când un partener începe să monopolizeze tot timpul partenerului și se așteaptă ca acesta să nu petreacă timp cu alte persoane. Îndepărtarea cuiva de toate relațiile exterioare poate fi incredibil de dăunătoare și îl face pe partenerul abuzat să se simtă ca și cum nu poate primi ajutorul deoarece  nu are pe nimeni la care să apeleze și va rămâne singur fără partenerul lor.

  • Acuzații false

Acuzațiile false și gândurile paranoice pot face o relație incredibil de stresantă. Încrederea este importantă și atunci când un partener aruncă acuzații, acesta arată o lipsă de încredere și un nivel toxic de paranoia.

  • Învinovățirea pentru toate problemele partenerului

Jocul vinovăției este o mare parte a abuzului emoțional. Partenerii abuzivi dau vina pe celălaltpentru toate  problemele din relație, pentru a nu-și asuma ei responsabilitatea. Acest comportament toxic face ca partenerul abuzat din relație să se simtă ca și cum ar fi o persoană rea și el este de vină pentru toate certurile, ceea ce poate afecta sănătatea mintală a oricărei persoane.

Dacă vă confruntați cu simptome legate de abuzul emoțional, un psihoterapeut vă poate oferi un mediu sigur și fără judecată care vă va ajuta să explorați povestea dumneavoastră despre abuz și cum vă afectează astăzi.

Category
Tags

Comments are closed